Η µοναξιά «ραγίζει» την καρδιά



Οι γυναίκες που νιώθουν εγκαταλελειµµένες φαίνεται πως παρουσιάζουν σχεδόν 80% µεγαλύτερες πιθανότητες να εµφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις υποστηρίζει νέα έρευνα από το University of Pittsburg School of Medicine.


Οι ερευνητές εξηγούν πως ο συνδυασµός κατάθλιψης και κοινωνικής αποµόνωσης οδηγεί στο άγχος, που έχει επιβεβαιωθεί πως προκαλεί καρδιαγγειακά νοσήµατα. H επικεφαλής ερευνήτρια Ρεµπέκα Θέρστον, καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Επιδηµιολογίας του Πανεπιστηµίου, και η οµάδα της ανέλυσαν για 19 χρόνια προσωπικά στοιχεία 3.000 αντρών και γυναικών.


Στο ξεκίνηµα της έρευνας όλοι οι συµµετέχοντες υποβλήθηκαν σε ενδελεχή ιατρικό έλεγχο και αναλυτική προσωπική συνέντευξη, η οποία περιελάµβανε ερωτήσεις σχετικά µε το συναίσθηµα της µοναξιάς. Στα χρόνια που ακολούθησαν οι ερευνητές παρακολούθησαν στενά την καρδιακή υγεία των συµµετεχόντων. Τι παρατήρησαν; Οι γυναίκες που βίωναν έντονα το συναίσθηµα της µοναξιάς παρουσίαζαν πολύ µεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση από εκείνες που ήταν πιο χαρούµενες. Η Θέρστον εξηγεί πως η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε µόνο στις γυναίκες κυρίως λόγω του ότι επηρεάζονται περισσότερο από τους άντρες όταν αποµακρύνονται από τους φίλους τους ή χωρίζουν από τους συντρόφους τους κ.λπ.


ΦΛΩΡΕΝΣ ΤΟΚΑΤΛΙΑΝ
http://www.myworld.gr/site/content.php?sel=157&artid=541293

Δεν υπάρχουν σχόλια: