Οικολογική βομβα στον Μισισιπη!



Η πετρελαιοκηλίδα που απλώνεται στον Κόλπο του Μεξικού και πλησιάζει επικίνδυνα τις αμερικανικές ακτές - βρίσκεται μόλις 25 χλμ. από το Δέλτα του Μισισιπή- είναι πέντε φορές μεγαλύτερη απ΄ ό,τι εκτιμούσαν αρχικά οι αρχές και ίσως προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή.


Η αντιναύαρχος Μέρι Λάντρι δήλωσε ότι καθημερινά διαρρέουν στη θάλασσα 800.000 λίτρα πετρελαίου, έπειτα από έκρηξη σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα. Διαπιστώθηκε μάλιστα ότι υπάρχουν τρία σημεία στον πυθμένα της θάλασσας (σε βάθος περίπου 1.520 μέτρων) από όπου διαρρέει το πετρέλαιο από το υποθαλάσσιο κοίτασμα.

Χθες, και ενώ η πετρελαιοκηλίδα απείχε περίπου 70 χλμ. από τις ακτές της Λουιζιάνας, η ακτοφυλακή έβαλε φωτιά σε ένα τμήμα της, σε μια προσπάθεια να σώσει ιδιαίτερα ευάλωτους υγροβιότοπους. Η «ελεγχόμενη καύση» έγινε περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά από το Δέλτα του ποταμού Μισισιπή, όμως οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, καθώς οι πιθανότητες να αλλάξουν κατεύθυνση οι άνεμοι αυξάνονται και έτσι η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να φθάσει στις ακτές της Λουιζιάνας απόψε το βράδυ. Σε ανακοίνωσή της η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας αναφέρει ότι οι ισχυροί άνεμοι «θα μεταφέρουν το επιπλέον πετρέλαιο προς το Δέλτα του ποταμού και τις γύρω ακτές μέχρι το βράδυ της Παρασκευής».


Ο πρόεδρος Ομπάμα ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις και όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να κινητοποιήσει δυνάμεις του υπουργείου Αμυνας για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας, η οποία χθες το βράδυ είχε περιφέρεια 980 χιλιομέτρων και κάλυπτε συνολικά 74.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Αρχικά η διαρροή είχε εντοπιστεί το περασμένο Σάββατο, τέσσερις ημέρες μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11 εργάτες.

Συνυπολογίζοντας τις ποσότητες πετρελαίου από την τρίτη διαρροή, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πετρελαιοκηλίδα μπορεί να φθάσει- εάν δεν βρεθούν τρόποι να σταματήσει η διαφυγή τόσο μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου καθημερινά- το μέγεθος εκείνης που είχε δημιουργηθεί το 1989 από το τάνκερ «Εxxon Valdez». Τότε είχαν διαρρεύσει περίπου 45 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου στο Πρινς Γουίλιαμ Σάουντ της Αλάσκας και οι οικολογική καταστροφή ήταν τεράστια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: