Ένα νησί - Μια παλιά αρρώστια - Ένα σήριαλ!




Με την Σπιναλόγκα, τη λέπρα αλλά και το στίγμα που συνόδευε για δεκαετίες τους χανσενικούς, θα ασχολήθηκαν οι «Πρωταγωνιστές» την Κυριακή 9 Μαΐου 2010.



Οι κάμερες της εκπομπής και ο Σταύρος Θεοδωράκης μπήκαν στο Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων στην Αγία Βαρβάρα και συνομίλησαν με τους τελευταίους λεπρούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων μεταφέρθηκαν εκεί το 1957, όταν έκλεισε η Σπιναλόγκα στην Κρήτη.


Οι «Πρωταγωνιστές» ταξίδεψαν στη Σπιναλόγκα που σήμερα είναι προστατευόμενος αρχαιολογικός χώρος και κατέγραψαν τις αφηγήσεις των κατοίκων των κοντινών χωριών για τη ζωή στο «απαγορευμένο νησί» τη δεκαετία του ’50.


Στην εκπομπή μεταξύ άλλων μιλούν:


- Ο Μανώλης Φουντουλάκης 87 χρόνων που ζει πάνω από 40 χρόνια με την αρρώστια.


- Η κυρία Φωφώ που γεννήθηκε στη Σπιναλόγκα από γονείς χανσενικούς κι έφυγε από το νησί στα 33 της, όταν ανακαλύφθηκε το φάρμακο.


- Η Μαρία Μπεμπελάκη – ταβερνιάρισσα στην Πλάκα του Αγίου Νικολάου, απέναντι απ’ το νησί – που η μητέρα της ήταν νοσοκόμα στο λεπροκομείο.


- Ο Γιώργος Παιδιαδίτης που ο πατέρας του ήταν βαρκάρης και πέρναγε τους ασθενείς «απέναντι».


- Η κυρία Τασία που όταν κλείσθηκε στο θεραπευτήριο, ο σύζυγός της δεν την εγκατέλειψε αλλά έμεινε για δεκαετίες μαζί της στο ίδιο δωμάτιο.


- Η κυρία Φανή που δεν μπορούσε να αποχωριστεί τον άρρωστο άντρα της και τον ακολούθησε στο λεπροκομείο μαζί με τα τρία ανήλικα παιδιά της.


- Ο Γιώργος Μωρογιάννης που παρά τις αναπηρίες στα χέρια που του προκάλεσε η αρρώστια, ασχολείται με χειροτεχνίες.






Η εκπομπή παρακολούθησε τα γυρίσματα του σήριαλ «Το νησί» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Βικτώρια Χίσλοπ και το οποίο θα παιχτεί στο Mega την επόμενη τηλεοπτική σεζόν.


Οι πρωταγωνιστές Κατερίνα Λέχου, Στέλιος Μάινας και ο σκηνοθέτης Θοδωρής Παπαδουλάκης οι οποίοι ζουν στα χωριά του Αγίου Νικολάου εδώ και 9 μήνες, συζήτησαν με τον Σταύρο Θεοδωράκη για τους ήρωες του «Νησιού» που προσπαθούν να «ζωντανέψουν» μέσα από το σενάριο της Μιρέλλας Παπαοικονόμου.


Στην έρευνα συμμετείχαν οι δημοσιογράφοι Άννα Παπανικόλα, Αναστασία Κακοταρίτη, Βίκυ Αποστολάκη και ο οπερατέρ Γιάννης Σαρηγιάννης.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα βίντεο!



Δεν υπάρχουν σχόλια: