Ποιο είναι το διατροφικό σου IQ;



Ανακάλυψέ το απαντώντας στο γρήγορο quiz που ακολουθεί.



Ένα είναι σίγουρο: Σε ό,τι αφορά τη διατροφή, είσαι... διαβασμένη. Για παράδειγμα, ξέρεις πόσες θερμίδες έχει μια σοκολάτα ή ένα μπιφτέκι, διαβάζεις τις ετικέτες όταν ψωνίζεις στο σούπερ μάρκετ και προσπαθείς να μαγειρεύεις υγιεινά. Γνωρίζεις όμως πραγματικά, αν καταναλώνεις τις τροφές που θα σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις, να προστατέψεις την καρδιά σου και να ζήσεις περισσότερο; Απάντησε -με ειλικρίνεια και χωρίς να κλέβεις- στις παρακάτω ερωτήσεις για να διαπιστώσεις αν όντως κάνεις τις καλύτερες διατροφικές επιλογές.


Θέλεις να συνοδέψεις τον πρωινό καφέ σου με ένα γλυκό. Ποια θεωρείς ως πιο την light επιλογή;


Α. Μάφιν μούρων


Β. Κρουασάν βουτύρου


Γ. Ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας






Το Β. Όσο κι αν σου φαίνεται παράδοξο, το κρουασάν όχι μόνο αποτελεί ένα νόστιμο σνακ που ταιριάζει άψογα με τον πρωινό σου καφέ, αλλά πράγματι είναι και η πιο διαιτητική επιλογή σου (τουλάχιστον ανάμεσα στους 3 «συνυποψηφίους» του). Κι αυτό γιατί, παρόλο που περιέχει βούτυρο, δίνει μόνο 350 θερμίδες σε σχέση με το κέικ και το μάφιν, που θα σε επιβαρύνουν με 400 και 450 θερμίδες αντίστοιχα. Σε γενικές γραμμές, να θυμάσαι πως αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, καλό είναι να περιορίζεις τις θερμίδες που λαμβάνεις στο πρωινό στις 400.






Ποιο από τα παρακάτω φρούτα μπορεί να σε «φορτώσει» με περισσότερες θερμίδες;


Α. Ένα μήλο, μετρίου μεγέθους


Β. Μία φέτα καρπούζι


Γ. Μία μικρή μπανάνα






Κανένα από τα τρία. Όλα τα φρούτα έχουν φυσικά σάκχαρα. Απλώς μερικά -ανάμεσά τους και η μπανάνα- επειδή έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, αποτελούν πιο συμπυκνωμένη πηγή τους. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι έχουν και περισσότερη ζάχαρη. Τι σημαίνει στην πραγματικότητα; Μπορείς να φας όποιο φρούτο θέλεις, αρκεί να προσέχεις τις μερίδες. Για παράδειγμα, 1 μήλο, 1 πορτοκάλι, 1 μπανάνα, 3/4 φλ. σταφύλια, 11/4 φλ. καρπούζι έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες και την ίδια ποσότητα φυσικών σακχάρων. Αυτό που πρέπει να προσέχεις είναι οι φυσικοί χυμοί: επειδή για να παραχθούν χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα φρούτων από αυτήν που θα κατανάλωνες στη φυσική τους μορφή (π.χ. ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι φτιάχνεται με 3 πορτοκάλια), σε επιβαρύνουν και με περισσότερες θερμίδες.






Η ένδειξη βιολογικό και φυσικό σε μια ετικέτα τροφίμου σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.


Α. Σωστό


Β. Λάθος






Λάθος. Για να θεωρηθεί ένα προϊόν «βιολογικό», θα πρέπει να παράγεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται σύμφωνα με κάποια κριτήρια (για παράδειγμα, απαγορεύεται η χρήση κάθε χημικού φυτοφαρμάκου-λιπάσματος και ορμόνης). Από την άλλη, ο όρος «φυσικό» δεν προϋποθέτει ότι το προϊόν ελέγχεται σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια. Σε γενικές γραμμές θεωρείται ότι δεν περιέχουν συνθετικά συντηρητικά ή χρωστικές, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι είναι πάντα υγιεινά (καθώς κάποια από αυτά είναι γεμάτα λιπαρά και ζάχαρη).






Πιθανότατα γνωρίζεις πως για να διατηρήσεις το μεταβολισμό σου σε εγρήγορση και τους μυς σου δυνατούς πρέπει να καταναλώνεις κάλιο. Ποια θεωρείς ότι είναι καλή πηγή του;


Α. Μια ψητή πατάτα


Β. Ένα γιαούρτι


Γ. Μια μπανάνα






Και τα τρία. Συγκεκριμένα, η πατάτα περιέχει 508 mg καλίου, το γιαούρτι 475 mg και η μπανάνα 422 mg αντίστοιχα. Θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι χρειάζεσαι περίπου 4.700 mg καλίου την ημέρα. ʼλλες πλούσιες πηγές του συγκεκριμένου ιχνοστοιχείου είναι ο χυμός πορτοκάλι (496 mg /1 φλιτζάνι), το πεπόνι (427 mg /1 φλιτζάνι) και η ντομάτα (300 mg /1 μέτρια).






Με ποιο είδος κιμά μπορείς να παρασκευάσεις και να απολαύσεις τα πιο υγιεινά μπιφτέκια;


Α. Κιμάς μοσχαρίσιος


Β. Κιμάς γαλοπούλας


Γ. Κιμάς κοτόπουλου






Και τα τρία. Με μια βασική προϋπόθεση: να επιλέξεις σωστά και -κυρίως- έξυπνα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κιμάς που θα ζητήσεις θα πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένα κομμάτια. Για παράδειγμα, όταν αγοράζεις μοσχαρίσιο κιμά, ζήτησε να είναι άπαχος. Εναλλακτικά, μπορείς να ζητήσεις να σου κόψουν συγκεκριμένα κομμάτια, όπως ποντίκι ή σπάλα, τα οποία έχουν λιγότερο από 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά 100 γραμμάρια κρέατος. Όσον αφορά στον κιμά κοτόπουλου και γαλοπούλας, προτίμησε να είναι από το στήθος του πουλερικού, καθώς όλα τα άλλα κομμάτια συνήθως είναι αρκετά υψηλά σε λιπαρά.






Από τις παρακάτω φαστ φουντ επιλογές, ποια αποφεύγεις γιατί -κατά τη... γνώση σου- έχει περισσότερες θερμίδες από ένα σουβλάκι με πίτα;


Α. Μια μεγάλη μερίδα τηγανητές πατάτες


Β. Μπουκιές κοτόπουλου (6 κομμάτια)


Γ. Ένα χάμπουργκερ






Το Α. Μπορεί οι τηγανητές πατάτες να θεωρούνται συνοδευτικό, άλλα στην πραγματικότητα αποτελούν ένα πλήρες γεύμα, όσο τουλάχιστον αφορά στις θερμίδες που δίνουν: 500 ανά μερίδα. Οι 6 μπουκίτσες κοτόπουλο καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση, δίνοντας 280 θερμίδες, ενώ το χάμπουργκερ έχει τις λιγότερες: μόλις 250. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να γλιτώσεις θερμίδες αποφεύγοντας να καταναλώνεις τηγανητά. Προτίμησε τα ψητά και τα φαγητά στον ατμό.






Είσαι λάτρις των τσιπς. Ποια θεωρείς πιο ανθυγιεινά (και παχυντικά);


Α. Τσιπς πατάτας (πατατάκια)


Β. Τσιπς καλαμποκιού (νάτσος)


Γ. Τσιπς μπανάνας






Το Γ. Και για να γίνουμε πιο σαφείς, τα τσιπς μπανάνας καλό θα ήταν να αποφεύγονται, καθώς περιέχουν πολλά λιπαρά, τα περισσότερα από τα οποία είναι κορεσμένα. Η πιο υγιεινή επιλογή σ' αυτή την περίπτωση είναι τα τσιπς καλαμποκιού. Παράγονται από καλαμποκάλευρο, έχουν λιγότερες θερμίδες από τα άλλα δύο και λιγότερα λιπαρά. Επιπλέον, είναι καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης, στοιχεία τα οποία αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Τα πατατάκια παίρνουν τη 2η θέση, έχοντας 30 θερμίδες επιπλέον ανά 100 γρ. αλλά τα λίπος


τους προέρχεται κυρίως από φυτικά έλαια.






Μπορείς να χάσεις 1 κιλό σε ένα μήνα κόβοντας αυτή την καθημερινή συνήθεια:


Α. Ένα φλιτζάνι μικρό καπουτσίνο


Β. Ένα φλιτζάνι μικρό light frappuccino


Γ. Ένα φλιτζάνι μικρό μόκα






Το Γ. Εντάξει, μπορεί να λατρεύεις τη μόκα, αλλά μάλλον θα αλλάξεις γνώμη όταν σε ενημερώσουμε ότι μόλις ένα μικρό φλιτζάνι του αγαπημένου σου ροφήματος μπορεί να σε επιβαρύνει με 200 θερμίδες (πολλαπλασίασέ τες λοιπόν με τον αριθμό των ροφημάτων που πίνεις και κάνε την πρόσθεση). Από την άλλη, τόσο ένα μικρό φλιτζάνι καπουτσίνο όσο και η αντίστοιχη ποσότητα light frappuccino δίνουν περίπου 90 θερμίδες το ένα. Αν, πάλι, επιμένεις να απολαμβάνεις τη μόκα, μπορείς να κόψεις 90 θερμίδες ζητώντας να σου βάλουν άπαχο γάλα αντί για σαντιγί.






Γνωρίζεις ότι το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Ποια από αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν είναι καλή πηγή του;


Α. Τυρί κότατζ


Β. Γιαούρτι


Γ. Απαχο γάλα






Το Α. Ας ξεκινήσουμε από τα καλά νέα: το κότατζ είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης χωρίς να επιβαρύνει με πολλές θερμίδες, κάνοντάς το ιδανική τροφή για άτομα που προσπαθούν να αδυνατίσουν. Ωστόσο, κατά την επεξεργασία του, σχεδόν το 75% του ασβεστίου που περιέχει χάνεται. Αποτέλεσμα; Η κατανάλωση μισού φλιτζανιού κότατζ προσφέρει στον οργανισμό σου μόλις 70 mg ασβεστίου, δηλαδή τη μισή ποσότητα από αυτή που σου προσφέρει η αντίστοιχη ποσότητα γάλακτος. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλεις να προστατέψεις τα οστά σου φρόντισε να καταναλώνεις καθημερινά τρόφιμα όπου η μία μερίδα τους θα σου δώσει 200-300 mg ασβεστίου (για παράδειγμα, 1 ποτήρι γάλα, 1 φλιτζάνι γιαούρτι ή 30 γραμμάρια σκληρό τυρί).






Ποιες από αυτές τις τροφές περιέχει το περισσότερο αλάτι;


Α. Ένα κομμάτι μηλόπιτα


Β. Ένα κομμάτι τσίζκεϊκ


Γ. Μία σοκολάτα






Το Β. Ένα απλό κομμάτι τσίζκεϊκ θα σε επιβαρύνει με 480 mg νατρίου, σχεδόν δηλαδή όσο ένα σακουλάκι πατατάκια, ενώ η μηλόπιτα 290 και η σοκολάτα 32 αντίστοιχα. Δεν είναι μόνο λοιπόν οι αλμυρές τροφές πλούσιες σε αλάτι, άλλα, περιέργως, και τα γλυκά. Σύμφωνα με έρευνες, το 10 % του νατρίου που καταναλώνουμε βρίσκεται στα τρόφιμα στη φυσική τους μορφή, το 15 % από το... αλάτι στο τραπέζι μας και το 75 % από επεξεργασμένα τρόφιμα. Γι' αυτό όταν αγοράζεις μία επεξεργασμένη τροφή, φρόντισε να ελέγχεις την ετικέτα.






Ποιο από τα παρακάτω υλικά σαλάτας έχει τις περισσότερες θερμίδες;


Α. Τριμμένο τυρί


Β. Αβγό βραστό


Γ. Μπέικον






Και τα τρία. Ειπλέον είναι πηγές πρωτεΐνης σε συνδυασμό με λίπος. Ωστόσο, το αβγό, πέρα από την πρωτεΐνη που περιέχει, είναι και καλή πηγή χολίνης -ουσία απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου- αλλά και βιταμίνης D. Επίσης, περιέχει τις αντιοξειδωτικές ουσίες λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που παίζουν σημαντικό ρόλο για την υγεία των ματιών. Το τυρί αποτελεί επίσης καλή επιλογή. Ωστόσο προτίμησε να επιλέγεις τυριά με έντονη γεύση, όπως η παρμεζάνα ή το ροκφόρ, ώστε να καταναλώνεις μικρότερη ποσότητα. Τέλος, το μπέικον είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό του λίπος και μάλιστα κορεσμένο και καλό θα ήταν να καταναλώνεται με μέτρο.






Ποιες από τις παρακάτω διατροφικές ανταλλαγές πιστεύεις ότι αξίζει να κάνεις, ώστε να μειώσεις την ποσότητα των θερμίδων που λαμβάνεις καθημερινά;


Α. Μαύρη ζάχαρη αντί για λευκή


Β. Κοτόπουλο αντί για μοσχάρι


Γ. Ψωμί ολικής άλεσης αντί για χωριάτικο






Το Γ. Το ολικής άλεσης ψωμί παράγεται με αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο υπόσχεται να προσφέρει στον οργανισμό σου περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνη Β6 και Ε, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ και χρώμιο. Επιπλέον, εξαιτίας των ινών, διατηρεί τα επίπεδα σακχάρου σταθερά και προσφέρει περισσότερο κορεσμό (επομένως χορταίνεις με μικρότερη ποσότητα), βοηθώντας στη διατήρηση υγιούς βάρους. Όσον αφορά στην καστανή ζάχαρη, έχει τις ίδιες θερμίδες με τη λευκή και ο οργανισμός μας την επεξεργάζεται με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί να περιέχει κάποια μέταλλα, όπως μαγνήσιο και ασβέστιο, άλλα όχι σε ποσότητες που να μπορούν να επηρεάσουν ιδιαίτερα την υγεία μας. Τέλος, όσον αφορά το κρέας, κάποια κομμάτια του κοτόπουλου -όπως το στήθος- δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου λίπος. Ωστόσο κάποια άλλα -όπως το μπούτι- μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλά σε λιπαρά φτάνοντας και τα επίπεδα του κόκκινου κρέατος. Το ίδιο ισχύει για το μοσχαρίσιο κρέας, όπου υπάρχουν κομμάτια χωρίς πολλά λιπαρά (π.χ. το στρογγυλό). Μάλιστα, είναι από τις καλύτερες πηγές σιδήρου άλλα και συζευγμένου λινολεϊκού οξέος, λιπαρό οξύ το οποίο παίζει ρόλο στην απώλεια λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: