Σάλτσα για Μπέργκερ!





Η Παρασκευή ήταν απο τα παιδικά μου χρόνια η αγαπημένη μου ημέρα ... θυμάμαι επέρστρεφα απο το σχολείο , πέταγα την τσάντα στις σκάλες και έτρεχα για το ραντεβού με τις φίλες μου στην μεγάλη βερυκοκιά ... εκεί περνούσε σχεδόν όλη η ημέρα , οι μαμάδες μας  "επισκέπτονταν" ανά τακτά χρονικά διαστήματα να δούν τις κάνουμε και έφερνε η κάθε μια το "κάτι τι" της να μας φιλέψει ... πότε κεφτεδάκια , πότε ψωμί με τριμμένη ντομάτα και φέτα , πότε τυροπιτάκια , ζυμητό ψωμί με μαρμελάδα , χτυπητό αυγό με κακάο!

Απο την στιγμή που έκανα την δική μου οικογένεια καθιέρωσα την Παρασκευή, σαν μέρα χαλάρωσης ... είναι που δεν δουλέυω την επόμενη ... τον χειμώνα κάθε Παρασκευή βράδυ έχουμε την  pizza night της εβδομάδας ... με καλή παρέα , coca-cola , κρασάκι , μπύρες και οπωσδήποτε πιτσιρίκια να τρέχουν ανάμεσα μας! Τα καλοκαίρια σουβλάκια , κεμπάπ , ψητά στα κάρβουνα με ζυμαράκια  ... γενικά όσες θερμίδες στερούμαστε μέσα στην εβδομάδα τις πέρνουμε μαζεμένες τις Παρασκευές!!!
Μπορεί να ήταν δικό μου παιδικό κατάλοιπο αλλά τελικά όλοι δείχνουν ότι το απολαμβάνουν!





Σήμερα λοιπόν φάγαμε μπεργκερ! αν θέλετε να τα φτιάξετε κ εσείς θα χρειστείτε :

 Υλικά

ψωμάκια στρογγυλά 
μπιφτέκια ψημένα στο γκρίλ
μπέικον
τυρί του τοστ
μερικά φύλλα μαρούλι
βιτάμ

Ετοιμασία

Σε τηγάνι λιώνουμε το βιτάμ κ σωτάρουμε 1-2 λεπτά το μπέικον. Κόβουμε τα ψωμάκια, απλώνουμε στο κάτω μέρος τους λίγη από τη σάλτσα,ένα φύλλο μαρούλι μετά βάζουμε ενα μπιφτέκι, μια φέτα μπέικον, και απο επάνω μια φέτα τυρί του τόστ
Απλώνουμε λίγη σάλτσα και στο πάνω μέρος απο το ψωμάκι , ψήνουμε στην τοτσιέρα για 1-2 λεπτά.


Υλικά για την σάλτσα

2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
1 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 / 2 φλιτζάνι κέτσαπ
1 / 3 φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί 
1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 / 2 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κρόκους απο  βρασμένα αυγά,
αλάτι και πιπέρι
Σάλτσα Worcestershire

Ετοιμασία

Με ένα πηρούνι λιώνουμε καλά τους κρόκους απο τα αυγά.Σ 'ένα μπολ, ανακατεύουμε το ξίδι και το μέλι μέχρι να ενωμογενοποιηθούν πολυ καλά , προσθέτουμε μέσα τη μαγιονέζα, τη κέτσαπ, το μαϊντανό, τα πράσινα κρεμμύδια  ψιλοκομμένα και τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Δοκιμάζουμε την γεύση και προσθέτουμε ανάλογα αλάτι, πιπέρι και σάλτσα Worcestershire.

Καλή επιτυχία!


Η ιστορία του χάμπουργκερ






Το Χάμπουργκερ είναι το σήμα κατατεθέν της γρήγορης μαζικής εστίασης (fast food) και ένα από τα σύμβολα του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για ένα αμφίψωμο (σάντουιτς ελληνιστί) με ψητό η βραστό βοδινό, που σερβίρεται με λαχανικά και διάφορα καρυκεύματα (κέτσαπ, μουστάρδα κ.ά.).
Οι πρώτες καταβολές του χάμπουργκερ ανιχνεύονται στη Μογγολία του Τζένγκις Χαν. Ήταν βολικό για τους στρατιώτες της «Χρυσής Ορδής» να τρώνε με το ένα χέρι και με το άλλο να ιππεύουν. Η συνταγή πρέπει να πέρασε δια μέσου των Ρώσων στη Δυτική Ευρώπη και στις αρχές του 19ου αιώνα τη συναντάμε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο μεγάλο λιμάνι του Αμβούργου (Hamburg), ως Rundstuck Warm, αποτελούμενο από φέτες ψωμιού με ψητό μπιφτέκι χοιρινού ή ως Brotchen με μπιφτέκι βοδινού.
Μερικές δεκαετίας αργότερα έφθασε στην Αμερική από γερμανούς μετανάστες, όπου έμελλε να δοξαστεί. Στο Νέο Κόσμο επεκράτησε η εκδοχή του βοδινού κρέατος, που υπήρχε σε αφθονία, και το σάντουιτς πήρε την ονομασία Χάμπουργκερ (Hamburger), δηλαδή εκ του Αμβούργου προερχόμενο. Για πρώτη φορά, η λέξη χάμπουργκερ αναφέρεται στις 5 Ιανουαρίου 1889 στην εφημερίδα της Ουάσινγκτον Walla Walla Union, όπως μας πληροφορεί το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης.
Από εκεί και πέρα πολλοί ερίζουν για την πρωτιά του χάμπουργκερ στις ΗΠΑ. Ο Τσάρλι Ναγκρίν θεωρούσε ότι αυτός σέρβιρε πρώτος χάμπουργκερ το 1885 στο πανηγύρι του Σέιμουρ στο Ουισκόνσιν....   διαβάστε περισσότερα

5 σχόλια:

Σοφία είπε...

Και μονο που ειδα τις φωτο και διαβασα την περιγραφη του Pizza Νight ζηλεψα και θα το εφαρμοσω!

Και βεβαια ενα μεγαλο ΣΛΡΟΥΠ!!!!

Νάνα είπε...

Χάμπουργκερ... η χαρά της πιτσιρικαρίας!!!!!!!
Να'σαι καλά Αφροδίτη μου που μας έδωσες αυτή τη συνταγή τους και ειδικά τη σάλτσα που είναι και όλο το μυστικό της γεύσης τους!!!

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Sofaki έχουν πλάκα οι συναντήσεις της Παρασκευής , εκτός ότι περνάμε καλά δεν χάνουμε την επαφή με φίλους κ συγγενείς!

Νάνα μου πόσο χαίρομαι που σε "βλέπω" :) η σάλτσα είαν απο ενα ξένο σαίτ , δεν θυμάμαι πιο , την έχω σημειώσει σε τετράδιο , πάντως εχεις δίκαιο η σάλτσα κάνει την διαφορά , τα μπέργκερ μπορούμε να τα γεμίσουμε με ότι μας αρέσει!

φιλιά και στις 2 σας :)

Stelios Kandias είπε...

Μπέργκερ με σάλτσα για μπέργκερ ουκ εστί μπέργκερ. Κέτσαπ ή και μουστάρδα και πολύ είναι. Μπέργκερ σος χρησιμοποιούν συνήθως τα μαγαζιά που δεν είναι βέβαια για τη γευστικότητα του μπιφτεκιού τους και θέλουν να το "καλύψουν".

Afroditi Dionysopoulou είπε...

Εδώ όμως καταγράφετε μια σπιτική σαλτσα μπέργκερ, που σίγουρα θέλει να αναδείξει την γευστική ποιότητα από ενα σπιτικό μπιφτέκι.
Σας ευχαριστώ για το σχόλιο.