28.11.14

Κέικ μελιού!





Υλικά



1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο

1 φλιτζάνι μέλι

1/2  φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
2 & 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 αυγά

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 κ.γ μπέικιν
1/2 κ.γ αλάτι
2 κ.γ κανέλα


Εκτέλεση

 
Χτυπάμε τα αυγά, την ζάχαρη και το μέλι για 5' στο μίξερ.

(στην μεσαία ταχύτητα)

Προσθέτουμε σιγά σιγά  το λάδι , το χυμό πορτοκαλιού ,

 το αλεύρι (κοσκινισμένο & ανακατεμένο με το μπέικιν)  , το αλάτι  και την κανέλα. 

 Σταματάμε το μίξερ , προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ή κουτάλι.

Αδειάζουμε το μείγμα μας σε βουτηρομένη κ αλευρωμένη φόρμα.

( εναλλακτικά στρώνουμε λαδόχαρτο στο σκεύος μας) 



Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (170 βαθμούς κελσίου) περίπου για 40-50 λεπτά.

Καλή επιτυχία!





* μπορούμε να προσθέσουμε στο τελικό στάδιο μαζί με το 

ξύσμα πορτοκαλιού , ξηρούς καρπούς.

( καρύδια ή αμύγδαλα ανάλατα - ξανθιές σταφίδες)



14.11.14

Πίτσα Μπάλα!







Υλικά για την ζύμη

  500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά
1/2  κ.γ. αλάτι
240 ml νερό χλιαρό  
1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

Υλικά για την γέμιση

σάλτσα ντομάτας ή σάλτσα με κιμά 
αλλαντικά της αρεσκείας μας
μυρωδικά ( θυμάρι , βασιλικό , ρίγανη)
μοτσαρέλα κίτρινη ή άλλο τυρί της αρεσκείας μας
μανιτάρια , πιπεριές (ψιλοκομμένα) κ.τ.λ ....

* Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης σε ένα μπόλ.

Ετοιμασία 
 
Διαλύουμε  τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό μαζί με τη ζάχαρη και το αλάτι. 
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ. 
Ρίχνουμε μέσα τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύουμε.
Σιγά σιγά προσθέτουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.
Βάζουμε στα χέρια μας το ελαιόλαδο και ζημώνουμε ακόμα λίγο. 
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για σχεδόν μια ώρα. 
Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη , την ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά. 
Πέρνουμε κάθε φορά μικρά κομμάτια ζύμης 
( σχεδόν όσο το μέγεθος ενος μικρού μανταρινιού). 
Ανοίγουμε την ζύμη , με τα δάχτυλά μας , 
προσθέτουμε μια κουταλιά απο την γέμιση (σάλτσα - αλαντικά - τυρί) , 
κλείνουμε προσεχτικά την ζύμη στηματίζοντας , μια μπάλα. 
Τοποθετούμε σε λαμαρίνα που έχουμε στρώσει λαδόχαρτο , 
με το σημείο όπου κάναμε την ένωση να ακουμπάει στο ταψί. 
Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούνο για περίπου 10-12 λεπτά  ή εως 
ότου ροδίσουν ομοιόμορφα οι μπάλες πίτσας μας.

Καλή επιτυχία!

Printfriendly