Σαβόρο



Συστατικά

1 κιλό μπακαλιάρακια
4 σκελίδες σκόρδο
3 ντομάτες κομμένες σε κύβους
δεντρολίβανο
2-3 δαφνόφυλλα
1 φλιζανάκια του καφέ ξύδι
αλάτι, πιπέρι

λίγο αλεύρι
ελαιόλαδο


Οδηγίες

Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα πλένουμε και τα αλατίζουμε μέσα σε σουρωτήρι.

Τα τηγανίζουμε κανονικά και τα τοποθετούμε σε πήλινο ταβά ή σε σκεύος πυρέξ ή εμαγιέ.
Κατόπιν στο τηγάνι, αφού πετάξουμε το λάδι και το πλύνουμε, ρίχνουμε ελάχιστο νερό, τα ψιλοκομμένα σκόρδα και τα φυλλαράκια από το δεντρολίβανο.κ την δάφνη Τα αφήνουμε να πάρουν λίγες βράσεις, μέχρι να μαλακώσει το σκόρδο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε για λίγο και τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις ακόμη.
Με τη σάλτσα αυτή περιχύνουμε τα ψάρια ώστε να καλυφθούν.

Καλή επιτυχία!

Γαρίδες τηγανιτές μαριναρισμένες



Υλικά

500 γρ. μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος
Χυμός από 2 λεμόνια
½ φλιτζάνι ούζο
½ κ.γ. πιπέρι καγιέν
Λίγες σταγόνες ταμπάσκο
Αλεύρι για το τηγάνισμα
Αλάτι κατά βούληση
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση



Ξεπλένουμε και καθαρίζουμε τις γαρίδες καλά και τις αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το χυμό λεμονιού, το ούζο, το καγιέν και το ταμπάσκο και φτιάχνουμε την μαρινάτα μας.
Βάζουμε μέσα τις γαρίδες, σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 έως 6 ώρες.
Ανακατεύουμε το αλάτι με το αλεύρι σε μια πιατέλα.
Αλευρώνουμε τις γαρίδες, τις τινάζουμε λίγο και τις αφήνουμε σε ένα καθαρό πιάτο.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο χωρίς να καπνίσει, τηγανίζουμε μια στρώση από τις γαρίδες σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν
Σερβίρουμε ζεστές με λίγες φέτες λεμόνι.

Καλή επιτυχία!








Η άνοιξη ....



Η άνοιξη μπαίνει πάντοτε περίεργα ... όπως ακριβώς φοβάσαι ...
Γενική νευρικότητα , επισκέψεις με αβέβαιη έκβαση.
Άνχος. Επιθυμία ... μήπως χτυπήσει η πόρτα ... το τηλέφωνο!
Αυτό ίσως να'ναι το τηλεφώνημα που θα αλλάξει την ζωή σου.
Λάθος! Λάθος νούμερο. Συζητήσεις για τέχνες , εικαστικά , αδιαφορία , ασχετοσύνη.
Συγκεντρώσεις για την Πλολωνία , για συνέδρια ... Γιατί έρχομαι ; Γιατί να τους ακούσω ;
Πληρώνω αποδείξεις , στρίβω σε λάθος διαστράυρωση , αναρωτιέμαι με ποιόν θα φύγω το βράδυ.
Φεύγω πάντα μόνος.Περιφέρομαι σε πλατίες που ενοχλητικά θυμίζουν την περσινή Άνοιξη!
Πραγματοποιώ το γνωστό δρομολόγιο με την βεβαιότητα και τον φόβο ότι θα συναντήσω πρόσωπα που θα με αναστατώσουν.Κλαίω για ότι δεν έγινε την πρώτη μέρα της Άνοιξης. take five ... κανείς δεν δίνει χρόνο πιά , ούτε για διάλειμμα. Δεν μπορώ να αγγίξω τίποτα πιά χωρίς να πονέσω.Δεν μορώ να παίξω τραγούδια που μου αρέσουν.Πονάω όταν με ρωτά : "να φύγω;" Πονάω όταν του λέω "ναι". Όταν δεν την βλέπω , όταν την βλέπω  , όταν μετράω τα 2 τελευταία λεπτά πριν απο τις 12:00. Όταν τρέχω να προλάβω πριν μπεί σε κάποια πόρτα μόνη της , την πρώτη νύχτα της άνοιξης.Όταν σε βλέπω να χαμογελάς πικραμένη , όταν βλέπω να μην χαίρεσαι που διάλεξα εσένα.Τί ψάχνουμε ; Τι θέλουμε ; Γιατί δεν ησυχάζουμε ; Νιώθω να πνίγομαι. Γιατί γελάνε ; Θέλω να κλάψω. Ο κολλητός  μου πήδηξε απο το 2ο όροφο.
Τέσσερις προσπάθειες για αποτοξίνωση ... ούτε καν κατάφερε να σκοτωθεί. Travelling light the only way to fly ? θα πάρω τα περσινά χάπια ... όλοι λένε ότι μπορεί να έχουν χαλάσει ... Θα πάθω τίποτα ;
Θέλω να τα πάρω ... ίσως για να πάθω τιποτα.
Φοράς πάντα μαυρά γυαλιά ; Γιατί μέχρι πέρσυ φορούσες ένα ασπρό πουκάμισο χωρίς γιακά ;
Φέτος ένα μαυρό πουλόβερ , ένα μαυρό παντελόνι ...συνέχεια παντού ένα μαυρό φουλάρι στο λαιμό.
Συνέχεια γιατί ; Ακούω τα τραγούδια που σε θυμίζουν.Δεν τα διώχνω. I've been loving you too long to stop now. Δεν τα φοβάμαι θέλω να τα ακούω τώρα.
Γιατί είναι μέρα.Γιατί έχει ήλιο.Γιατί είναι άνοιξη.Φοβάμαι λιγότερο σήμερα.Νιώθω λιγότερη ανασφάλεια και αυτό με ηρεμεί.Είναι ένας έρωτας οδύνης. Με κάνεις να πονάω , θα σκοτωθείς.

Δεν μπαινουν ανάποδα στο γκαράζ με την μηχανή.Πολύ αργά για φώτα.Σκοτάδι.Θέλω να σκεπαστώ.Κρυώνω.Ανατριχιάζω.Μη φοβάσαι ... είσαι καλά ; Δεν καταλαβαίνω , με κοιτάς άγρια.
Νιώθω κενά να μεγαλώνουν , για εμένα για τον κόσμο για τους γύρω. Ψάχνω να βρώ μια όψη.Αποτυγχάνω κάθε μέρα...if you want to be wild you got to learn , you may be right.I way be crazy,don't cry don't do that ... ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΟΤΙ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ , ΗΜΟΥΝ ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΕΒΑΙΝΕ.
ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΟΛΟ ΑΠΛΗ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ...

Γλυκό κουταλιού φράουλα





Διαθέτει το χρώμα του πάθους, γλυκιά διαπεραστική γεύση, άγρια ζουμερή ομορφιά και παραπέμπει συνειρμικά σε απολαυστικές στιγμές... Πρώτοι οι Ρωμαίοι την ανακάλυψαν, καλλιεργήθηκε πρώτη φορά το Μεσαίωνα, στις Άλπεις και διαδόθηκε έπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι μετοχές της όμως εκτοξεύτηκαν τον 18ο αιώνα, όταν ένα νέο είδος ήρθε από την μακρινή Χιλή αποτελώντας την αφετηρία για όλες τις νέες ποικιλίες, περίπου 600, που υπάρχουν σήμερα.
Η φράουλα ανήκει στην τάξη ‘ροδώδη’ και την οικογένεια ‘ροδίδες’ και είναι δικότυλο φυτό, πολυετές.


Υλικά

1,5 κιλό φράουλες
1 κιλό ζάχαρη
χυμό μισού λεμονιού
 

Ετοιμασία

Πλένουμε τις φράουλες και βγάζουμε τα κοτσανάκια.
Στρώνουμε σε κατσαρόλα τις φράουλες ολόκληρες και τη ζάχαρη σε στρώσεις.Τις αφήνουμε από το πρωί ως το βράδυ ή (απο το βράδυ ως το πρωί ) ώστε να βγάλουν υγρά.
Μετά, βράζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη το πολύ για 5 λεπτά Παράλληλα ξαφρίζουμε το γλυκό. Ξαφρίζουμε καλά για να μην μείνει το γλυκό μας θολό.
Τις αφήνουμε πάλι ένα δωδεκάωρο στην κατσαρόλα.
Την άλλη μέρα, μπορεί να μη θέλουν καν δέσιμο. Αν όμως δεν έχουν δέσει καλά και είναι το σιρόπι αραιό, αφαιρέστε τις φράουλες και δέστε λίγο το σιρόπι μόνο του ξαφρίζοντας πάλι.
Τέλος, ρίξτε το λεμόνι στσ σιρόπι και τις φράουλες.
Φυλάξτε το γλυκό στο ψυγείο σε αποστειρωμένα βάζα.



Καλή επιτυχία!

* Αν βράσει περισσότερο από όσο πρέπει, η ζάχαρη αρχίζει να καραμελώνει και να σκουραίνει. Ετσι χάνουμε το ωραίο φραουλί χρώμα αλλά και το άρωμα της φράουλας.
*Ταιριάζει και με γιαούρτι, και παγωτό σοκολάτα αλλα ακόμα και στα cheesecakes.





Παντζαροσαλάτα



Υλικά

1 μεγάλο βάζο παντζάρια
1 ξυνόμηλο
2 -3 κ.σ  καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 βαζάκι μαγινέζα
1-2 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο

Ετοιμασία

Ξύνουμε το ξυνόμηλο στην χοντρή πλευρά του τρίφτη και το στίβουμε
ελαφρώς για να μην έχει πολλά υγρά.
Κόβουμε τα παντζάρια σε κύβους.
Λιώνουμε το σκόρδο σε γουδί-μουλτι , το προσθέτουμε στο γιαούρτι μαζί με το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Σε μπολ ανακατεύουμε το παντζάρι, το τριμμένο ξυνόμηλο, την καρυδόψιχα χοντροκομμένη  τη μαγιονέζα και το μίγμα γιαουρτιού-σκόρδου.
Αφήνουμε στο ψυγείο για καμιά ώρα να ενωθούν οι γεύσεις και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!










Κοτόπιτα σφολιάτας


 
Υλικά

2 στήθη κοτόπουλου
Ζαμπόν
Τυρί (μαλακό)
Τυρί παρμεζάνα
Ντομάτες
Πιπεριές
1 κρέμα γάλακτος
2 φύλλα σφολιάτας
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Λάδι



Ετοιμασία

Βράζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μπόλ ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, τις ντομάτες, το ζαμπόν, το τυρί σε κύβους και προσθέτουμε το κοτόπουλο.
Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.

Στο τέλος περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά.

Απλώνουμε τα φύλλα σφολιάτας με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνουν αρκετά πλατιά. Τοποθετούμε τη μισή γέμιση κατά μήκος αφήνοντας αρκετό περιθώριο στα πλαϊνά.

Στη συνέχεια χαράζουμε με μαχαίρι τα πλαϊνά της σφολιάτας προσέχοντας
να μη φτάνουν οι χαρακιές ως τη γέμιση.

Τυλίγουμε από τη μία πλευρά τοποθετώντας μία λωρίδα από δεξιά πάνω σε μία
 λωρίδα από αριστερά δημιουργώντας έτσι κάτι σαν πλεξίδα.
Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και την υπόλοιπη γέμιση με το άλλο φύλλο σφολιάτας.

Τοποθετούμε σε ταψί αλειμμένο με λάδι και ψήνουμε στους 180°C
για αρκετή ώρα (μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα
 όλα τα φύλλα της σφολιάτας).

*ή μπορείτε απλά να απλώσετε την σφολιάτα σε ταψάκι ,ετσι ώστε να περισέψει και στα πλαινά του ταψιού , βάζετε την γεμιση και κατεβάζετε την σφολιάτα που έχει περισέψει απο τα πλαινά.

Καλή επιτυχία!

Σουφλέ σοκολάτας με γκαναζ σοκολάτας!


Υλικά
120 γρ. κουβερτούρα
110 γρ. βούτυρο
4 αυγά
150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. αλεύρι
15 γρ. κακάο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Για την επικάλυψη-γκανάζ.
300γρ σοκολάτα μαύρη ή γάλακτος (ή ανάμεικτη)

1/2 κούπα κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλιά ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλιά κονιάκ ή λικέρ
1 κ.γ βούτυρο
φλούδες κουβερτούρας


Οδηγίες

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί ή φούρνο μικροκυμάτων. Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη έως ότου ασπρίσουν και αφρατέψουν και ενσωματώνουμε στη λιωμένη κουβερτούρα. Προσθέτουμε το αλεύρι με το κακάο κοσκινισμένα, ανακατεύουμε προσθέτοντας το ξύσμα. Γεμίζουμε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι ή ταψί διαμέτρου 20 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-210οC για 15-20 λεπτά.

Για την επικάλυψη

Βάζουμε την κρέμα στη φωτιά μαζί με τη ζάχαρη να κοχλάσει.

Κόβουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και ρίχνουμε μέσα τη ζεστή κρέμα.
Να μην είναι πανω στη φωτιά πολύ σημαντικό.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει λεία η κρέμα.
Ρίχνουμε και το κονιάκ και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.

Μόλις το σουφλέ μας βγεί απο το φούρνο , καλύπτουμε με την κρέμα σοκολάτας και τις φλούδες κουβερτούρας. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο κ σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!