Muffins με μήλο & καραμέλες γάλακτος!



Υλικά για 12 άτομα

3 μήλα μικρά καθαρισμενα κ κομμένα σε κύβους
100 γρ καραμέλες γάλακτος μαλακές ψιλοκομμένες (12 καραμελίτσες)
300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ ζάχαρη
2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 κ,γ σόδα μαειρική
100 γρ βούτυρο λιωμένο
2 αβγά
100 ml γάλα
150 ml κρέμα γάλακτος
λίγο χυμο λεμονιού
50 γρ καρύδια χοντροκοπανισμένα

Ετοιμασία

Προθερμένουμε τον φούρνο στούς 200 βαθμούς και στρώνουμε 12 ατομικά φορμάκια για muffins.

Ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη τυο μπείκιν πάουντερ και τη σόδα.

Μέσα σ'ενα μπόλ χτυπάμε τα αβγά και ενσωματώνουμε το λιωμένο βούτυρο μαζί με το γάλα και την κρέμα γάλακτος , την οποία έχουμε χτυπήσει προηγουμένος με λίγο χυμό λεμονιού.

Αναμιγνύουμε το με΄θγμα των αβγών με το μίγμα του αλευριού και προσθέτουμε τα μήλα τα καρύδια και τις καραμέλες.

Ανακατεύουμε τα υλικά με μια σπάτουλα και μοιράζουμε το μείγμα στις χάρτινς θήκες.

Ψήνουμε τα κεικ μας για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν!

Καλή επιτυχία!


Η συνταγή είναι απο το περιοδικό olive Οκτωβρίου 2010

Βραβείο Νομπέλ στον ανυπότακτο Περουβιανό!







Ο πολυγραφότατος Μάριο Βάργκας Λιόσα είναι, προς έκπληξη του ιδίου, ο εφετινός νικητής της κορυφαίας λογοτεχνικής διάκρισης

O νεαρός συγγραφέας από το Περού, ο οποίος το 1958 στο μπαρ Ελ Χούτε της Μαδρίτης άρχισε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, δεν φανταζόταν ενδεχομένως ότι το βιβλίο του εκείνο, που θα εκδιδόταν πέντε χρόνια αργότερα, θα προξενούσε παγκόσμια αίσθηση και σύντομα ο ίδιος θα θεωρούνταν ένας από τους κορυφαίους πεζογράφους της μεταπολεμικής εποχής. Ο τίτλος του μυθιστορήματος ήταν «Η πόλη και τα σκυλιά» και το όνομα του συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα.

Χθες το μεσημέρι η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία ανακοίνωσε ότι του απονέμει το εφετινό βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας επιβραβεύοντας το ογκώδες και πολυσύνθετο έργο του.

Το όνομα του Λιόσα συζητιόταν επί χρόνια για το Νομπέλ. Και εφέτος υπήρχε στη λίστα των bookmakers, αλλά όχι ανάμεσα στις πρώτες ισχυρές υποψηφιότητες. Η Σουηδική Ακαδημία ωστόσο αρέσκεται στις εκπλήξεις. Ενώ λοιπόν δεν φαινόταν να έχει τις περισσότερες πιθανότητες, το αποτέλεσμα ήταν μια επιβεβαίωση του αυτονόητου: ο Λιόσα μαζί με τον Μάρκες είναι οι δύο κορυφαίοι εν ζωή πεζογράφοι της Λατινικής Αμερικής.

Ο 74χρονος συγγραφέας κατάγεται από μεσοαστική οικογένεια του Περού. Φοίτησε σε καθολικά σχολεία ως τα 14 του, όταν η οικογένειά του τον έστειλε να σπουδάσει στη στρατιωτική ακαδημία της Λίμα. Στις εμπειρίες του στη σχολή, την οποία εγκατέλειψε έναν χρόνο πριν από την αποφοίτησή του, βασίζεται το πρώτο και ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματά του. Στη συνέχεια εργάστηκε ως ερασιτέχνης δημοσιογράφος, σπούδασε λογοτεχνία και νομικά στο Εθνικό Πανεπιστήμιο του San Μarcos, ταξίδεψε στην Ισπανία και στη Γαλλία και μετά την επιτυχία του πρώτου μυθιστορήματός του αφιερώθηκε στο γράψιμο.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=359273&dt=08/10/2010#ixzz11kb0T6jF

Aνθρώπινο ντόμινο με στρώματα!


Μπήκαν στο Γκίνες! Τετρακόσια άτομα βρέθηκαν στο Palantine Beds του Νιούκαστλ της Μεγάλης Βρετάνιας μαζί με τα στρώματά τους και δημιούργησαν το μεγαλύτερο ανθρώπινο ντόμινο με στρώματα ύπνου.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια τεράστια αποθήκη της εταιρίας και μετά το τέλος του ρεκόρ γιορτάστηκε δεόντως από όλους τους συμμετέχοντες.
Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, το παγκόσμιο ρεκόρ κατείχε μια ομάδα από την Κίνα, οι οποία ανέτρεψε 256 στρώματα. Την περασμένη εβδομάδα μια άλλη ομάδα στη Νέας Υόρκης ανέτρεψε 380 στρώματα, καθιστώντας το ρεκόρ ακόμα πιο δύσκολο.
Ήταν υπέροχο δήλωσε μια γυναίκα που συμμετείχε και πρόσθεσε "Ήμασταν λίγο αγχωμένοι, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα οι Αμερικανοί έκαναν κάτι πολύ δύσκολο αλλά με θέληση και οργάνωση τα καταφέραμε".
Η Βρετανική ομάδα χρειάστηκε χθες μόλις τρία λεπτά και σαράντα ένα για να σπάσει το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=84155

Παγκόσμιο πρότυπο η δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας!

Το βραβείο Πρόσβασης στη Μάθηση «Access to Learning Award (ATLA)» συνοδευόμενο από το χρηματικό έπαθλο των ενός εκατομμυρίου δολαρίων απονεμήθηκε από το ίδρυμα «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς» στη δημόσια βιβλιοθήκη Βέροιας τιμώντας τη ως πρότυπο βιβλιοθήκης στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.


Η υποψηφιότητα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας ήταν μια από τις τρεις που είχαν επιλεγεί για την τελική φάση αξιολόγησης από 250 και πλέον υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Η αξιολόγηση έγινε από εξωτερικούς (αλλοδαπούς) αξιολογητές του Ιδρύματος. Το ετήσιο βραβείο Πρόσβασης στην Μάθηση «Access to Learning Award (ATLA)» αναγνωρίζει τις καινοτόμες προσπάθειες βιβλιοθηκών και παρόμοιων οργανισμών εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών στην παροχή δωρεάν πρόσβασης σε υπολογιστές και το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μέρος της διεθνούς πρωτοβουλίας του Ιδρύματος για τις βιβλιοθήκες (Global Libraries Initiative), η οποία προσπαθεί να καταστήσει τον κόσμο της γνώσης, της πληροφορίας και των ευκαιριών προσβάσιμα σε όλους και κυρίως σε φτωχά και μειονεκτούντα άτομα στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να βοηθήσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας έχει ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που θέτει το βραβείο:
-Αναπτύσσοντας ένα δίκτυο υπηρεσιών βιβλιοθήκης και πληροφόρησης στην περιοχή της Βέροιας και όχι μόνο.
-Παρέχοντας στους 50.000 και πλέον κατοίκους της Βέροιας και ακόμα σε 130.000 πολίτες των γύρω περιοχών δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στο Διαδίκτυο.
-Προσεγγίζοντας ανθρώπους σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές με κινητές βιβλιοθήκες εξοπλισμένες με βιβλία και φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
-Αναδεικνυόμενη σε κέντρο συνάντησης και ανταλλαγής ιδεών για τους κατοίκους, κέντρο προώθησης της δημιουργικής έκφρασης και καινοτομίας.
Τέλος, η Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας δίνει έμφαση στους νέους ανθρώπους με το τμήμα για παιδιά και εφήβους, «τα Μαγικά Κουτιά», παρέχοντας τη δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση και την ανάπτυξη της δημιουργικότητας με εκφραστικά μέσα νέας τεχνολογίας.
Διευθυντής και "ψυχή" της βιβλιοθήκης είναι ο Ιωάννης Τροχόπουλος, ο οποίος υπέβαλε και την αίτηση υποψηφιότητας. Η τελετή βράβευσης έγινε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Ντομάτες γεμιστές με ζαμπόν & μανιτάρια!




Υλικά :
10 ντομάτες
400 γρ. μανιτάρια φρέσκα
1 ματσάκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κρεμμύδια
3 σκελίδες σκόρδο
100 γρ ζαμπόν κομμένο σε καρεδάκια
10 κοφτές κ.σ  ρύζι καρολίνα
4 κ.σ τριμμένο σκληρό τυρί Δανίας
αλάτι & πιπέρι
1 κ.γ γλυκιά πάπρικα
ζάχαρη
λίγη φρυγανιά


Ετοιμασία :
Αδειάζουμε τις ντομάτες, και κρατάμε την σάρκα τους. 
Στο μούλτι τολτοποιούμε , το κρεμμύδι , το σκόρδο ,τη σάρκα
απο τις ντομάτες και το μαϊντανό.
Τσιγαρίζουμε μανιτάρια, τα οποία έχουμε καθαρίσει και κόψει σε λεπτές φέτες
και προσθέτουμε το μείγμα που αλέσαμε στο μούλτι και το ρύζι ,
εφόσον πρώτα το έχουμε ξεπλύνει.Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε την πάπρικα.
Αφήνουμε το μείγμα μας να βράσει για περίπου 20 λεπτά εως ότου πιεί όλα τα υγρά.
Αλείφουμε εσωτερικά τις ντομάτες μας  με λίγο λάδι
και πασπαλίζουμε με μια πρέζα ζάχαρη.  
Γεμίζουμε τις τομάτες στα τρία τέταρτα , τις τοποθετούμε στο ταψάκι μας  ,
εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη γαλέτα για να κάνει το φαγάκι μας κρούστα.
Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο για περίπου   1 ½ ώρα.

Καλή επιτυχία!

Μπιφτέκια λαχανικών!



Υλικά :
2 κολοκύθακια τριμμένα
2 κρεμμύδια τριμμένα
2 πατάτες βρασμένες και λιωμένες με ενα πηρούνι
2 καρότα τριμμένα
1 φλ βρασμένο μπρόκολο
1/2 φλ μαιντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 φλ φρυγανιά τριμμένη
1 κοφτό κ .γ μπέικιν πάουντερ
1/2 φλ αλέυρι
1 κ.σ δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 φλ παρμεζάνα τριμμένη
2 κ. σ λάδι
αλάτι , λευκό πιπέρι

Ετοιμασία :


Τρίβουμε όλα τα λαχανικά μας στην χοντρη πλευρά του τρίφτη κ αφήνουμε σε
σουρωτήρι να βγάλουν όλα τα υγρά τους.
Τα βάζουμε σε μπόλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά μας.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και πλάθουμε τα μπιφτεκάκια μας.
Τοποθετούμε σε λαδωμένο σκεύος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθμούς εώς ότου ροδίσουν.

Καλή επιτυχία!


Τα coοkies της Νεκταρίας!



Πριν 2 μέρες έφεραν στο γραφείο μερικά μπισκότα σαν  αυτά .... συγκλονιστικά! και συγκλονίστηκα παράλληλα , όταν έμαθα πως τα είχε φτιάξει μια νέα κοπέλα η Νεκταρία , που είναι μόλις 24 χρονών , που σπουδάζει και συγχρόνως εργάζεται στην οικογενειακή  επιχείρηση και που μέσα σε όλα αυτά βρίσκει χρόνο για τον εαυτό της και τους φίλους της για να περνάει καλά! :):):)

Ζήτησα λοιπόν την συνταγή απο την Νεκταρία  , που την ευχαριστώ πολύ!
και σας την παρουσιάζω...

Υλικά :

200 γρ αλέυρι μαλακό
110 γρ βούτηρο
150 γρ ζάχαρη λευκή
75 γρ ζάχαρη μαύρη
150 γρ σταγόνες κουβερτούρας ή νιφάδες
150 καρύδια κοπανισμένα
1 κ.σ γεμάτη νες καφέ διαλλυμένα σε 1 κ.σ ζεστό νερό
1 αυγό
1 κ.γ βανίλια

Ετοιμασία :

Σε λεκανίτσα ανακατεύουμε τις ζάχαρες με το βούτυρο ,
χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά μας.
Προσθέτουμε το αυγό , τη βανίλια κ τον καφέ.
Συνεχίζουμε το ανακάτεμα και προσθέτουμε διαδοχικά το αλεύρι.
Στην συνεχεία την κουβερτούρα και τα καρύδια.
Με ένα μεγάλο κουτάλι αραδιάζουμε κουταλιές σε βουτηρωμένο ταψάκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 165 βαθμούς για 15-18 λεπτά περίπου.

Καλή επιτυχία!