Μπακλαβάς!



Στις περισσότερες εγκυκλοπαίδειες γαστρονομίας ο μπακλαβάς περιγράφετε ως ανατολίτικο σιροπιαστό γλυκό που παρασκευάζετε με πολλές στρώσεις φύλλων κρούστας , τα οποία αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με γέμιση ξηρών καρπών όπως αμύγδαλα ,φιστίκια ή καρύδια.

Υπάρχει πάντως ενα γλύκισμα απο τη Μινωική εποχήπου θα μπορούσε να θεωρηθεί πρόγονο του μπακλαβά , το "γάστριν" παρασκεύασμα απο ζύμη με ξηρούς καρπούς και μέλι.
Σύμφωνα με τον ιστορικό Alan Davidson στην εγκυκλοαπαίδεια The Oxford Companion to Food πιθανόν προηγούμενη εκδοχή του ήταν το Baki paklavasi από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν , γλύκισμα που γεννήθηκε όταν οι Τούρκοι νομάδες "πάντρεψαν" τα λεπτεπίπεδα ψωμιά τους με τη χαρακτηριστική περσική γέμιση των ξηρών καρπών κα τα έψησαν στο φούρνο.
 Ο μπακλαβάς , δηλαδή , μπορέι να παρασκευαζόταν πριν απο την εφεύρεση του φύλλου.
Μπακλαβάς με 10,30,50,100 φύλλα , και με κανέλα ή γαρίφαλο ή κάρδαμο ή ροδόνερο θεωρούνται όλοι "παραδοσιακοί". 
Στην Ελλάδα παρασεκυάζεται με ποικίλους τρόπους : με πετιμέζι αντί μια μέλι , τηγανιτός όπως τον κάνουν στην Ρόδο κτλ.

Σύγχρονοι "κλασικοί" μπακλαβαζίδες εφήυραν τον σοκολατένιο μπακλαβά ή τον γεμιστό με αποαξηραμένα φρούτα. Στην σύγχρονη δημιουργική ελληνική κουζίνα ο μπακλαβάς γίνετε : σουφλέ , σορμπέ , παγωτό , ριζότο , ραβιόλια , λουκουμάδες ακόμα και επιδόπια σούπα βελουτέ με καιμάκι παγωτό!

Εγώ θα μοιραστώ μαζί σας μια κλασική εύκολη συνταγή για


 Μπακλαβά με καρύδια & αμύγδαλα (ρολό)!


Υλικά για την γέμιση

1/2 κιλό φύλλο κρούστας
4 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
2 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα ψιλοκομμένη
1/2  φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 κ.σ κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ γαρύφαλο σκόνη
1 και 1/2 φλυζάνι βούτυρο για τα φύλλα

Ετοιμασία

Ανακατεύουμε σε ένα μπόλ την καρυδόψιχα , την αμυγδαλόψιχα , τη φρυγανιά , τη ζάχαρη την κανέλα και το γαρύφαλο.
Κρατάμε στην άκρη 8 φύλλα απο το πακέτο μας.
Παίρνουμε 3 φύλλα απο τα υπόλοιπα τα στρώνουμε σε καθαρό πάγκο και τα αλείφουμε ένα ένα με βούτυρο , πασπαλίζουμε με το μείγμα. Βάζουμε πάνω σε αυτά άλλα 2 φύλλα αλέιφουμε με βούτυο και πασπαλίζουμε με το μείγμα , εξακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελιώσουν όλα τα φύλλα μας.
Στρώνουμε τότε τα 8 φύλλα που είχαμε κρατήσει στην αρχή (τα έχουμε αλέιψει ενα ενα με βούτυρο).Διπλώνουμε προσεκτικά απο τη μια μεριά τα φύλλα ώστε να σχηματιστεί ενα χοντρό ρολό.
Κόβουμε σε κομμάτια και τα βάζουμε σε βουτυρωμένοο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω.
Περυχύνουμε το ταψί με όσο ζεστό βούτυρο μας έχει μείνει και ψήνουμε με προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.

Υλικά για το σιρόπι

4 φλ ζάχαρη
3 φλ νερό
1 κ σ μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
1 κ.γ χυμό λεμονιού

Ετοιμασία

Βράζουμε όλα τα υλικά μας , εκτός απο το χυμό λεμονιού σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το λεμόνι και βράζουε ακομα 5 λεπτά με μέτρια φωτιά.

Μόλις το γλυκό μας είναι έτοιμο περιχύνουμε το κρύο σιρόπι μας στον καυτό μπακλαβά μας.
Χαράζουμε πάλι τα κομμάτια μας και αφήνουμε να κρυώσει 2-3 ώρες μέχρι να σερβίρουμε!

Καλή επιτυχία!

Εκπληκτικό!!!





Εκπλητικό!!!


H συγκεκριμένη γυναίκα στο video, είχε βρει το λιοντάρι που εμφανίζεται στο video, χτυπημένο στο δασός, ετοιμοθάνατο σχεδόν.
Το πήρε σπίτι με δίκη της ευθύνη και το φρόντισε με δικά της έξοδα.
Όταν το λιοντάρι συνήλθε, κάλεσε την φιλοζωική εταιρεία και το μετέφερε σε έναν ζωολογικό κήπο, για την περαιτέρω φροντίδα του.

Το παρακάτω video τραβήχτηκε, όταν η γυναίκα πήγε μετά από αρκετό καιρό, να δει τι κάνει το λιοντάρι...

Σάλτσα για Μπέργκερ!





Η Παρασκευή ήταν απο τα παιδικά μου χρόνια η αγαπημένη μου ημέρα ... θυμάμαι επέρστρεφα απο το σχολείο , πέταγα την τσάντα στις σκάλες και έτρεχα για το ραντεβού με τις φίλες μου στην μεγάλη βερυκοκιά ... εκεί περνούσε σχεδόν όλη η ημέρα , οι μαμάδες μας  "επισκέπτονταν" ανά τακτά χρονικά διαστήματα να δούν τις κάνουμε και έφερνε η κάθε μια το "κάτι τι" της να μας φιλέψει ... πότε κεφτεδάκια , πότε ψωμί με τριμμένη ντομάτα και φέτα , πότε τυροπιτάκια , ζυμητό ψωμί με μαρμελάδα , χτυπητό αυγό με κακάο!

Απο την στιγμή που έκανα την δική μου οικογένεια καθιέρωσα την Παρασκευή, σαν μέρα χαλάρωσης ... είναι που δεν δουλέυω την επόμενη ... τον χειμώνα κάθε Παρασκευή βράδυ έχουμε την  pizza night της εβδομάδας ... με καλή παρέα , coca-cola , κρασάκι , μπύρες και οπωσδήποτε πιτσιρίκια να τρέχουν ανάμεσα μας! Τα καλοκαίρια σουβλάκια , κεμπάπ , ψητά στα κάρβουνα με ζυμαράκια  ... γενικά όσες θερμίδες στερούμαστε μέσα στην εβδομάδα τις πέρνουμε μαζεμένες τις Παρασκευές!!!
Μπορεί να ήταν δικό μου παιδικό κατάλοιπο αλλά τελικά όλοι δείχνουν ότι το απολαμβάνουν!





Σήμερα λοιπόν φάγαμε μπεργκερ! αν θέλετε να τα φτιάξετε κ εσείς θα χρειστείτε :

 Υλικά

ψωμάκια στρογγυλά 
μπιφτέκια ψημένα στο γκρίλ
μπέικον
τυρί του τοστ
μερικά φύλλα μαρούλι
βιτάμ

Ετοιμασία

Σε τηγάνι λιώνουμε το βιτάμ κ σωτάρουμε 1-2 λεπτά το μπέικον. Κόβουμε τα ψωμάκια, απλώνουμε στο κάτω μέρος τους λίγη από τη σάλτσα,ένα φύλλο μαρούλι μετά βάζουμε ενα μπιφτέκι, μια φέτα μπέικον, και απο επάνω μια φέτα τυρί του τόστ
Απλώνουμε λίγη σάλτσα και στο πάνω μέρος απο το ψωμάκι , ψήνουμε στην τοτσιέρα για 1-2 λεπτά.


Υλικά για την σάλτσα

2 κουταλάκια του γλυκού ξίδι από κόκκινο κρασί
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
1 φλιτζάνι μαγιονέζα
1 / 2 φλιτζάνι κέτσαπ
1 / 3 φλιτζάνι αγγουράκι τουρσί 
1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1 / 2 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 κρόκους απο  βρασμένα αυγά,
αλάτι και πιπέρι
Σάλτσα Worcestershire

Ετοιμασία

Με ένα πηρούνι λιώνουμε καλά τους κρόκους απο τα αυγά.Σ 'ένα μπολ, ανακατεύουμε το ξίδι και το μέλι μέχρι να ενωμογενοποιηθούν πολυ καλά , προσθέτουμε μέσα τη μαγιονέζα, τη κέτσαπ, το μαϊντανό, τα πράσινα κρεμμύδια  ψιλοκομμένα και τα αυγά και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Δοκιμάζουμε την γεύση και προσθέτουμε ανάλογα αλάτι, πιπέρι και σάλτσα Worcestershire.

Καλή επιτυχία!


Η ιστορία του χάμπουργκερ






Το Χάμπουργκερ είναι το σήμα κατατεθέν της γρήγορης μαζικής εστίασης (fast food) και ένα από τα σύμβολα του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για ένα αμφίψωμο (σάντουιτς ελληνιστί) με ψητό η βραστό βοδινό, που σερβίρεται με λαχανικά και διάφορα καρυκεύματα (κέτσαπ, μουστάρδα κ.ά.).
Οι πρώτες καταβολές του χάμπουργκερ ανιχνεύονται στη Μογγολία του Τζένγκις Χαν. Ήταν βολικό για τους στρατιώτες της «Χρυσής Ορδής» να τρώνε με το ένα χέρι και με το άλλο να ιππεύουν. Η συνταγή πρέπει να πέρασε δια μέσου των Ρώσων στη Δυτική Ευρώπη και στις αρχές του 19ου αιώνα τη συναντάμε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο μεγάλο λιμάνι του Αμβούργου (Hamburg), ως Rundstuck Warm, αποτελούμενο από φέτες ψωμιού με ψητό μπιφτέκι χοιρινού ή ως Brotchen με μπιφτέκι βοδινού.
Μερικές δεκαετίας αργότερα έφθασε στην Αμερική από γερμανούς μετανάστες, όπου έμελλε να δοξαστεί. Στο Νέο Κόσμο επεκράτησε η εκδοχή του βοδινού κρέατος, που υπήρχε σε αφθονία, και το σάντουιτς πήρε την ονομασία Χάμπουργκερ (Hamburger), δηλαδή εκ του Αμβούργου προερχόμενο. Για πρώτη φορά, η λέξη χάμπουργκερ αναφέρεται στις 5 Ιανουαρίου 1889 στην εφημερίδα της Ουάσινγκτον Walla Walla Union, όπως μας πληροφορεί το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης.
Από εκεί και πέρα πολλοί ερίζουν για την πρωτιά του χάμπουργκερ στις ΗΠΑ. Ο Τσάρλι Ναγκρίν θεωρούσε ότι αυτός σέρβιρε πρώτος χάμπουργκερ το 1885 στο πανηγύρι του Σέιμουρ στο Ουισκόνσιν....   διαβάστε περισσότερα

"Ψαρεύοντας την αλήθεια"!


...μια έκθεση φωτογραφίας και video της Greenpeace με τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βιώνουν καθημερινά τα προβλήματα της θάλασσας


“Πριν από 50 χρόνια, βούταγες και τρελαινόσουν! Έλεγες που βρίσκομαι; Στον παράδεισο;”
“Τώρα οι γλάροι έχουν καταλήξει στις χωματερές…”
“Πιάσανε τις μανάδες, πιάσανε τα μικρά ψαράκια. Τι θα γίνει;”
“Η θάλασσα δεν είναι βιομηχανία…”
“Τα Χριστούγεννα θέλουμε να τρώμε γαύρο. Δε γίνεται!
“Παλιότερα το ψάρι ήταν το φαΐ του φτωχού και τώρα έχει καταντήσει να είναι πιο ακριβό από το κρέας”


Οι μαρτυρίες αυτές αποτυπώνουν το “ταξίδι του ψαριού” από την θάλασσα στο πιάτο μας αλλά και μια “πορεία” από την απειλή οι θάλασσές μας να ερημώσουν από τα υπάρχοντα αλιευτικά εργαλεία στην ελπίδα που μπορεί να έρθει από την προστασία της θάλασσας, την αλλαγή των τρόπων αλιείας, αλλά και την υπεύθυνη κατανάλωση.

Από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου η Greenpeace σας προσκαλεί στην έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Ψαρεύοντας την αλήθεια” στο ίδρυμα Ευγενίδου (2ο Περιστήλιο). Η έκθεση παρουσιάζει τις μαρτυρίες σε φωτογραφία και video των ανθρώπων που βλέπουν κάθε μέρα τις ελληνικές θάλασσες να αδειάζουν από ζωή, αλλά και την πρόταση της Greenpeace για να μην λείψει ποτέ από το πιάτο μας και τις θάλασσές μας

Σας περιμένουμε.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ώρες Λειτουργίας:
20/10 17.00-21.00, 21-23/10  10.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00 και 24/10 10.00-14.00

Ίδρυμα Ευγενίδου (2ο Περιστήλιο), Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Παλ. Φάληρο
 


Σοκολατόπιτα με φυστίκια αιγίνης!



Υλικά

500γρ σοκολάτα κουβερτούρα
1 1/2 φλ βούτυρο
1 1/2 φλ ζάχαρη μαύρη
1 κ.σ στιγμιαίο καφέ
5 αυγά
2 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ φυστίκια αιγίνης τριμμένα
1/2 κουταλάκι βούτυρο λιωμένο
3 κ.σ κακάο

Ετοιμασία


Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το αλέυρι.

Σε κατσαρολάκι λιώνουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο με τη σοκολάτα , ανακατεύοντας συνεχώς.

Ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών , τον διαλυμένο σε λίγο νερό , καφέ  τα φυστίκια και το κρύο μείγμα βουτύρου-σοκολάτας ανακατύουμε για ακόμα 5 λεπτά.

Αλείφουμε με σκεύος Νο28 , με βούτυρο , στρώνουμε το μείγμα μας και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπά.

Μόλις το βγάλουμε απο το φούρνο , αφήνουμε να κρυώσει κ πασπαλίζουμε με κακάο.


Καλή επιτυχία!

Κέικ με μπανάνες κ σοκολάτα!


Υλικά

200 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
140 γρ ζάχαρη
140 γρ βούτυρο σε θερμοκρασια δωματίου
1 κ.σ βούτυρο για τη φόρμα
3 αυγά χτυπημένα
1 φακελάκι μαγιά
2 μπανάνες
100 γρ σταγόνες σοκολάτας
μια πρέζα αλάτι

Ετοιμασία

Σε μπόλ χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο , προσθέτουμε τα αυγά ,
μετά σιγά σιγά το αλέυρι τη μαγιά , το αλάτι και τη σοκολάτα.
Κόβουμε τις μπανάνες σε ροδέλες , τις περνάμε απο λίγο αλέυρι ,
τις τινάζουμε στη χούφτα μας και τις ενσωματώνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
Αδειάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Μόλις βγεί απο το φούρνο αφηνουμε να σταθεί το κεικ
για 5 λεπτά και ξεφορμάρουμε.



Καλή επιτυχία!