Γράμμα στον Άγιο Βασίλη , μια ευχή & 3 δωράκια!


Τον τελευταίο καιρό αισθανόμουν περίεργα ... χωρίς κανένα λόγο ...
ξαφνικά έγινε κάτι που τα άλλαξε όλα ... μαγικά!

Ο μεγάλος μου γιός μου ζήτησε να γράψουμε και να στείλουμε και εμείς το δικό του γράμμα !
Μην ρωτάτε που ... φυσικά στον Αγιο Βασίλη!

Γελάτε ; γιατί ; δεν πιστεύετε πως υπάρχει  ;

Κι'ομως ... σας βεβαιώνω υπάρχει!

Υπάρχει για όλους μας , για τον καθένα απο εμάς ξεχωριστά...

Ο γιός μου λέει πως είναι ο πιο καλός παππούς μετά τον παππού Σάκη ...

Είναι ψηλός , τρώει πολύ , πίνει όλο του το γάλα , αγαπάει πολύ όλα τα παιδάκια του κόσμου ,
ακόμα και εκείνα που κάνουν ζαβολιές.
 Όλα του τα ρούχα είναι κόκκινα , φοράει γυαλιά , έχει άσπρα μαλιά , είναι χοντρούλης μπαίνει σπίτι μας  απο την καμινάδα πάντα τα Χριστούγεννα και του φέρνει το πιο όμορφο δώρο! 

Εγώ πάλι πιστεύω πως ο Αγ. Βασίλης δεν έρχετε μόνο τις γιορτές ...
είναι εδώ παρών καθημερινά ...

Είναι εδώ όταν η μητέρα μου ... θα έρθει ένα ΣΚ στο σπίτι για να μας "δεί"... αλλά θα καταλήξει αγκαλιά με την σιδερώστρα ...

Είναι εδώ όταν ... ο καλός μου θα μείνει σπίτι με τα παιδιά .... για να βρεθώ με τις φίλες μου ... 


Είναι εδώ όταν ... η δασκάλα στο σχολείο θα μου πεί πόσο "σπουδαίο" παιδί είναι ο μικρός μου ...

Είναι εδώ όταν θα χτυπήσει το τηλέφωνο ... και στην άλλη γραμμή θα είναι η μητέρα του άντρα μου , και θα μου πεί ... θα σου στείλω σπανακόρυζο αύριο μην μαγειρέψεις...

Είναι εδώ ... όταν η ώρα εχει πάει 9μμ και κοιτάζοντας στα παιδικά δωμάτια ... και τα  βλέπω να κοιμούντε τόσο ήρεμα ...

Είναι εδώ όταν ... την Κυριακή θα έρθουν φίλοι στο σπίτι και θα περάσουμε πολύ όμορφα ...

Είναι εδώ καθημερινά , υπάρχει , για να με κάνει να νιώθω "ευγνωμοσύνη" για τα μικρά "ασήμαντα" πράγματα που μου επιφυλάσει η ζωή ....

Τώρα θα μου πείτε πως υπάρχει και ο άλλος  Άγιος Βασίλης ,
αυτός της εμπορευματοποίησης των € ...
ή θα μου πείτε που ήταν ο Αγ.Βασίλης όταν μου ήρθε η περαίωση ; ή ... όταν έδιωξαν τον άντρα μου απο την δουλειά του ; ή ... όταν τον προηγούμενο μήνα δεν με πλήρωσε ο εργοδότης μου ; ... ή όταν και το δικό μου παιδί θα του  ζητήσει την barbi πριγκίπησσα  ... και εγω δεν θα έχω τα χρήματα αυτά για να του την πάρω ; ...

Και δεν θα έχετε άδικο ... Υπάρχει όμως η αγάπη , η γενναιοδωρία , η φροντίδα , η ζεστή αγκαλιά υπάρχει η πίστη!
Αγιος Βασίλης για τα παιδιά μας είμαστε εμείς ... οι γονείς τους ,οι παππουδογιαγιάδες , οι θείοι ...

Υπάρχουν οι αξίες σε μια εποχή που όλα είναι ρευστά και ψεύτικα ...

Υπάρχει όμως! Ευτυχώς!

Πόσο σκοτεινός θα ήταν ο κόσμος χωρίς αυτόν ... πόσο θα μας έλειπε η φαντασία ... η χαρά και η παιδική αθοώτητα ...  θα χανόταν η λάμψη απο τα μάτια τους ... και θα σβήναν τα φώτα ...

Εξάλλου ποιός απο εμάς θέλει να υποφέρει ;

Η χαρά είναι μεγάλος δάσκαλος ... το ίδιο και η απελπισία!

Η καθαρή σκέψη είναι μεγάλος δάσκαλος ... το ίδιο και η σύγχιση!

Η ελπίδα είναι μεγάλος δάσκαλος ... το ίδιο και η απογοήτευση!

Παραμένω αθεράπευτα ρομαντική ... προπαθώ να σκέφτομαι με το μυαλό μου ανοιχτό ... σχεδόν πάντα σε κάθε πρόβλημα ξεκινάω απο την αρχή ...

Δεν ξέρω τι θα μου συμβεί απο τη μια στιγμή στην άλλη και θέλω να ζω την κάθε στιγμή μαγικά ... γιατί μπορεί να χαθεί για πάντα!

Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι πως ο καθένας μας μπορεί να διαλέξει τον δικό του Άγιο  Βασίλη  ... να κάνει την δική του ευχή , να ονειρευτεί και να παλέψει για το όνειρο του!

Ακόμα δεν πιστεύετε στον Αγ. Βασίλη ; ή στον Μέγα Βασίλειο  ; που με έργο ζωής και σημαντικό σταθμό στην πορεία του,  αποτελεί η ίδρυση και λειτουργία ενός κοινωνικού φιλανθρωπικού συστήματος, του Πτωχοκομείου . Εκεί διοχετεύει όλη την ποιμαντική του ευαισθησία, καθιστώντας την πρότυπο κέντρου περίθαλψης και φροντίδας των ασθενέστερων κοινωνικά ατόμων

Ένας άνθρωπος που αφοσιώθηκε στις επιστήμες και τη φιλανθρωπία .Εκείνος που δώριζε μαζί με ψωμί και πνεύμα.
Κρατούσε "χαρτί και καλαμάρι" για να διδάσκει τα φτωχά παιδιά....

Το ξέρω ακόμα δεν σας έχω κάνει να πιστέψετε ... να λοιπόν τι προτεινω για το τέλος ...
το βράδυ των Χριστουγέννων και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς μείνετε ξάγρυπνοι να κοιτάτε τις καμινάδες των σπιτιών ... και που ξέρετε ίσως να είστε απο τους τυχερούς και να τον δείτε να προσπαθεί να μπεί σε κάποια απο αυτές! :-)

Κλείνοντας και κινδυνεύοντας να γίνω γραφική θέλω να ευχηθώ σε όλους
 να έχετε την υγεία σας και μην σταματάτε να κυνηγάτε το όνειρο σας .... 

Περιμένω και τις δικές σας ευχές ...  στις 19 Δεκέμβρη θα κάνω μια κλήρωση με το κλασικό τρόπο ... χαρτάκια - γυάλα και σκέφτηκα να δωρίσω συμβολικά 2-3 πραγματάκια ...







Το παιδικό παραμύθι που απέσπασε το 1ο Βραβείο στον πρώτο διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού της Ονειρούπολης Δράμας, με τίτλο "Ο παράξενος επισκέπτης της Ονειρούπολης", του Βασίλη Τερζόπουλου . Έχοντας ως σκηνικό την Ονειρούπολη, το χωριό του Αη-Βασίλη, το παραμύθι παρουσιάζει σε δύο επίπεδα την εμπειρία των Χριστουγέννων για τα παιδιά μιας αστικής οικογένειας και τα ίδια βιώματα για το παιδί μιας οικογένειας προσφύγων. Μπλέκοντας το πραγματικό με το φανταστικό, σκοπός του παραμυθιού είναι να παρουσιάσει και να εξηγήσει τον όρο ‘πρόσφυγας’, καθώς και τις δυσκολίες και τις στερήσεις που ενδεχομένως τον συνοδεύουν.

και 3.Θέλω να μου χαρίσεις κάτι

Σας ευχαριστώ πολύ όλους!






Καρυδόπαστα σοκολάτα αρωματισμένη με κουαντρό!






Υλικά για την καρυδόπιτα


2 φλ  αλεύρι μαλακό
1 φλ  σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.γ μπέικιν - πάουντερ
2 φλ. καρυδόψιχα
1 φλ. καρύδια χοντροκομμένα (στόλισμα)
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρίφαλα
1/2 φλ. βούτυρο
1 1/2  φλ. ζάχαρη
8 αυγά
γαλέτα ψιλοτριμένη



Ετοιμασία για την καρυδόπιτα

Δουλεύουμε το βούτυρο , με τη ζάχαρη , τα μπαχαρικά και τους κρόκους για 10 λεπτά.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα.
Ανακατεύουμε τη μαρέγκα με τους κρόκους και ρίχνουμε λίγα λίγα τ'αλεσμένα καρύδια που έχουμε ανακατέψει με το αλέυρι και το μπέικιν.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με τη γαλέτα.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου 30-40 λεπτά. (δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα αν έχει ψηθεί καλά το γλυκό μας )


Υλικά για το σιρόπι

3 φλ. ζάχαρη
2 1/2  φλ. νερό
3 σφινάκια κονιάκ 


Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό , όταν δέσει το σιρόπι μας κατεβάζουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε το κονιάκ. Όταν βγάλουμε την καρυδόπιτα μας απο το φούρνο , όπως είναι ζεστή την περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι μας.


Υλικά για τη κρέμα σοκολάτας με κουαντρό
300 γρ. κρέμα γάλακτος
260 γρ. σοκολάτα κουβετρούρα
  60 γρ. βούτυρο
2 κ.σ μέλι
50 γρ κουαντρό ή γκράνκ μαρνιέ




Ετοιμασία

Σε μπέν μαρι λιώνουμε την κουβερτούρα , προσθέτουμε το βούτυρο , το μέλι και το κουαντρό. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την προσθέτουμε στη κσοκολάτα.
Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε απο το κέντρο την σιροπιασμένη καρυδοπιτα μας.
Πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα καρύδια.

Καλή επιτυχία!



 


Τραχανάς σούπα!


Η ιστορία θέλει τον τραχανά να αποτελεί εξέλιξη του χυλού με τον οποίο τρέφονταν έλληνες και ρωμαίοι, κατά την αρχαιότητα. Μάλιστα, ο γνωστός Απίκιος, ρωμαίος συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής του 1ου μ.Χ. αιώνα, αναφέρει φαγητό με το όνομα "tractae" (είδος παχύρρευστου χυλού, τον οποίο χρησιμοποιούσαν για να πήζουν κάθε είδους σάλτσα). Εξίσου βάσιμη είναι η ιστορική εκδοχή ότι ο τραχανάς προέρχεται από την ανατολική Μεσόγειο, όπως και πολλά άλλα φαγητά. Μάλιστα προέρχεται από την τουρκική λέξη "tark-haneh", δηλαδή ένα απλό και συνηθισμένο φαγητό σε κοκκώδη μορφή, φτιαγμένο από δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Με ελάχιστες παραλλαγές στη μορφή του, αλλά και σε κάποια από τα συστατικά του, συναντάμε τον τραχανά σε κάθε είδους εθνικής κουζίνας, από την ανατολίτικη μέχρι και αυτή της βόρειας Ευρώπης.



Υλικά για 6-8 άτομα

6 φλ  σπιτικό ζωμό κρέατος ή νερό
2 φλ τραχανά (ξινό)
1 φλ φρέσκο γάλα
1 φλ τυρί φέτα (τριμμένη)
2 κ.σ φρέσκο βούτυρο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ετοιμασία

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χωμό ή το νερό και το αφήνουμε να βράσει.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το γάλα και τον τραχανά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου
20 λεπτά μέχρι να χυλώσει.

Σε όλο το διάστημα καλό θα ήταν να ανακατεύουμε που και που τη σούπα μας
για να μην κολλήσει.

Ρίχνουμε το τριμμένο τυρί , ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για καόμα 10 λεπτά περίπου.

Αποσύρουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε το φρέσκο βούτυρο.

Σερβίρουμε τη σούπα μας ζεστή και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με επιπλέον φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Καλή επιτυχία!








Μαρμελάδα γκρέιπφρουτ!



Γκρείπφρούτ Είναι σχετικά καινούργιο είδος, ένα υδβίδιο που μάλλον δημιουργήθηκε απο τυχαία
διαστάυρωση του γλυκού πορτοκαλιού με την ποικιλία citus maxima τρείς αιώνες πριν στις Δυτικές Ινδίες. Υπάρχουν όμως και ιστορικοί που υποστηρίζουν πως είναι απόγονος της φράπας, που είναι το μεγαλύτερο απο όλα τα εσπεριοειδή και ότι μεταλλάχθηκε ή διασταυρλωθηκε φυσιολογικά με τα πορτοκάλια και βγήκε το γκρείπφρουτ.
Υπάρχουν δύο θεωρίες για την ονομασία του : ότι λέγετε γκρέιπφρουτ είτε επειδή η γεύση του μοιάζει με του σταφυλιού (grape) είτε διότι τα φρούτα πάνω στα δέντρα μοιάζουν με τσαμπιά.
Το δέντρο έχει φοβερή ανθεκτικότητα και δίνει μεγάλη παραγωγή. Είναι ευπροσάρμοστο κια ευδοκομεί σχεδόν σε κάθε κλίμα.
Υπάρχουν πολλά είδη γκρείπφρουτ , είτε σφαιρικά , είτε ωοειδή , είτε σαν αχλάδια , με σπόρια ή χωρίς. Η βασική τους διαφορά είναι στο χρώμα της σάρκας τους , που σε άλλα είναι ροζ και σε άλλα λευκοκίτρινη. Τα γκρείπφρουτ έχουν ιδιαίτερη και πικρή γεύση , ενω τα κόκκινα είναι πιο γλυκά απο τα κίτρινα.Συνοδεύουν ιδανικά πράσινες σαλάτες και πιάτα με θαλασσινά. Το φρούτο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C , κάλιο και φολικό οξύ.












Την συνταγή για την μαρμελάδα γκρείπφρουτ θα βρείτε στο  http://dlynz.com/?p=3954

Τραγανό κοτόπουλο πανέ στο φούρνο



Υλικά

6 στήθη κοτόπουλου
200γρ γιαολυρτι σταγγισμένο
2 κ.σ μουστάρδα ντιζόν
1 κ.σ μέλι
2 1/2 φλ γαλέτα
1/2 φλ κεφαλογραβιέρα τριμμένη

Ετοιμασία

Προθερμένουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς
Ανακατεύουμε το γιαουρτί , τη μουστάρδα και το μέλι σε ένα ρηχό πιάτο
Πλένουμε το κοτόπουλο κ αφαίρουμε την πετσα του.
Απλώνουμε σε ενα ταψί χαρτί ψησίματο.
Ανακατελυουμε τη γαλέτα με το τριμμένο τυρί.
Αλείφουμε το κοτόπουλο με το μείγμα γιαουρτιού και κατόπιν γυρίζουμε
μέσα στο μείγμα της γαλέτας.
Ψήνουμε περίπου 50 λεπτά , γυρίζοντας τα μια φορά για να πάρουν χρώμα παντού.


Καλή επιτυχία!

Χιονισμένη Πάβλοβα με ρόδι!






Υλικά για την μαρέγκα

5 ασπράδια αβγών
180 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλική
1 βανίλια
1/2 κ.γ μαστίχα σκόνη

Υλικά για την κρέμα

100 γρ τυρί φιλαδέλφεια
200 γρ παγωμένη κρέμα γάλακτος
1 κ.γ ανθόνερο
Υλικά για το στόλισμα

3 ρόδια
άχνη ζάχαρη

Ετοιμασία

Απλώνουμε την ζάχαρη σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος
και ψήνουμε για 10 λεπτά στους 50 βαθμούς.


Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε δυνατη ταχύτητα στον κάδο του μίξερ μας
και σταδιακά προσθέτουμε τη ζεστή ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να κρυώσει εντελώς
η μαρέγκα μας και να στέκετε πάρα πολύ καλά. Προσθέτουμε τη βανίλια και τη μαστίχα.
Και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.


Σε ταψί στρωμένο με λαδωμένο χαρτί ψησίματος 
αδειάζουμε την μαρέγκα μας , φτιάχνοντας μια στρογγυλή μαρέγκα
διαμέτρου περίπου 23εκ. Πέρνουμε μεγάλες κουταλιές και τοποθετούμε στο χαρτί
και δημιουργούμε μια "λακούβα" πιέζοντας στο κέντρο.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140 βαθμούς για 40 με 50 λεπτά.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε μέσα την μαρέγκα μας μέχρι να κρυώσει εντελώς.


Καθαρίζουμε τα ρόδια μας και χτυπάμε  όλα τα υλικά για την κρέμα μας.


Βάζουμε την μαρέγκα μας σε μιά ίσια πιατέλα και γεμίζουμε την "λακούβα" της με την κρέμα.


Τελειώνουμε μοιράζοντας ομοιόμορφα τα ρόδια στην επιφάνεια της κρέμας
και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.




Tips : Άντι για ρόδι μπορούμε να στολίσουμε την πάβλοβα μας με διάφορα φρούτα του δάσους (κόκκινα και μαύρα μούρα, μύρτιλα, φραγκοστάφυλλα)


Καλές γιορτές σε όλους!