Τσουρέκι με καραμελωμένα φρούτα!


Υλικά για τα καραμελωμένα φρούτα
4 μέτρια μήλα ή
20 κάστανα βρασμένα
ή κάστανα μαρόν γλασέ (αλλά θα μειώσετε την ποσότητα της ζάχαρης) 
ή 4 αχλάδια ή  6 βερίκοκα ή 4 ροδάκινα ή
 κάποιο άλλο φρούτο που να  μας αρέσει
και
4-5 κ.σ ζάχαρη
2 κ.σ βούτυρο
1 βανίλια ή 2 κ.σ λικέρ φρούτων ή 2 κ.σ κονιάκ
Ετοιμασία για τα καραμελωμένα φρούτα
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα φρούτα μας σε μικρότερα κομμάτια ,
Λιώνουμε το βούτυρο στο σκεύος μας και προσθέτουμε τη ζάχαρη ,
όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα φρούτα μας και ανακατεύουμε
μερικά λεπτά ακόμα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά των φρούτων.
Προσθέτουμε το άρωμα , τη βανίλια ή το λικέρ μας και αποσύρουμε από την φωτιά.
Σε ένα ταψάκι καλά βουτυρωμένο κ αλευρωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί , απλώνουμε τα φρούτα μας και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Τώρα θα ετοιμάσουμε το τσουρέκι μας και τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι :
1/2 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα γάλα χλιαρό
1/2  συσκευασία βούτυρο τύπου Kερκύρας
3 αυγά
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαχλέπι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
ξύσμα από ένα πορτοκάλι και λίγο χυμό 2-3 κουταλιές

Ετοιμασία

Λιώνουμε την μαγιά, στο χλιαρό χυμό πορτοκαλιού μαζί με δύο-τρεις  κουταλιές 
από το χλιαρό γάλα και την αφήνουμε να φουσκώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά την ζάχαρη και το βούτυρο  μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μαχλέπι.
Όταν η μαγιά φουσκώσει την ρίχνουμε στο μίξερ εναλλάξ με το κοσκινισμένο αλεύρι και το υπόλοιπο χλιαρό γάλα, χτυπάμε τόσο ώστε να αναμειχθούν τα υλικά.

Αδειάζουμε το μείγμα μας πάνω από τα καραμελωμένα φρούτα ,
σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει.

Έπειτα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο 180°C για περίπου 50 λεπτά ,
δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα εάν είναι έτοιμο.




Μόλις βγάλουμε από το φούρνο , αναποδογυρίζουμε σε μια σχάρα
αφήνουμε να κρυώσει και μεταφέρουμε σε πιατέλα.

Καλή επιτυχία! 


Le Pere Noel a faim .... ο Άϊ Βασίλης που πεινούσε!





ας φτιάξουμε λοιπόν τα πιο νόστιμα μπισκότα για τον Άγιο Βασίλη! 





Υλικά
1 φλιτζάνι βούτυρο adoro σε θερμοκρασία δωματίου
2 φλιτζάνια ζάχαρη καστανή
2 αβγά 
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ σόδα μαγειρικής
1 κ.σ ζεστό νερό 
1 πρέζα αλάτι
2 φλιτζάνια τσιπς σοκολάτας
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια


Ετοιμασία 


Προθερμαίνουμε το φούρνο στους  180 βαθμούς κελσίου.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να μαλακώσει , 
προσθέτουμε ένα – ένα τα  αυγά στη συνέχεια,      
ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού.
Διαλύουμε τη σόδα στο ζεστό νερό και προσθέτουμε στο μείγμα,    
ρίχνουμε και το αλάτι. 
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τα τσιπ σοκολάτας, 
και τα καρύδια και προσθέτουμε στο μείγμα μας με απαλές κινήσεις. 
Σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ρίχνουμε κουταλιές , 
σε απόσταση 5 εκ η μια από την άλλη. 
Ψήνουμε για περίπου 10 – 12 , με αέρα πάνω-κάτω.






Εύχομαι ολόψυχα σε όλους μια Ειρηνική Νέα Χρονιά 
γεμάτη ευχάριστες στιγμές , 
προσωπικές & επαγγελματικές επιτυχίες. 
Υγεία σωματική αλλά και ψυχική.




Καλές Γιορτές!


Εύκολα .... μαρμελάδα πορτοκάλι!




Υλικά

12 πορτοκάλια 
4 φλιτζάνια  νερό
2 λεμόνια
4-5 φλιτζάνια ζάχαρη 

Ετοιμασία
Πλένουμε  τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και τα στεγνώνουμε καλά. Στην συνέχεια θα πρέπει να πάρουμε το ξύσμα των πορτοκαλιών και το ζουμερό μέρος τους , χωρίς να κρατήσουμε καθόλου από την λευκή σάρκα τους. Με ένα καλά κοφτερό μαχαίρι , θα είναι πολύ εύκολο.  Στο τέλος της διαδικασίας αυτής θα έχετε 2 μπολ , ένα με το ξύσμα πορτοκαλιών  και  λεμονιών  και ένα ακόμα μπολ με την σάρκα τους και το χυμό που θα έχουν αφήσει. 

Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μας προσθέτουμε το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 25' με 30' . 
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα ή τουλάχιστον για 12 ώρες.
Την επόμενη μέρα προσθέτουμε τη ζάχαρη , αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και συνεχίζουμε τον βράσιμο για 1 ώρα σχεδόν. Μπορεί να χρειαστεί και λιγότερο χρόνο.
( Κάντε το τεστ με το πιατάκι που έχετε βάλει πριν στην κατάψυξη.) 

Αποθηκεύστε σε αποστειρωμένα βάζα .... 
και απολαύστε την με μια φέτα ζεστό φρυγανισμένο ψωμί!

Καλή επιτυχία!








"Φουρνιστά ντόνατς σοκολάτα - κανέλα "


ΥΛΙΚΑ

1 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
2 1/2 - 3 φλιτζάνια αλεύρι 
 1 φακελάκι μαγιά ξηρή


6 κουταλιές ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου 

2 κ.σ μέλι

1 κ 1/2 κ.γ κανέλα 
1/2 πλάκα σοκολάτας κουβερτούρα των 125 γρ σπασμένη σε μικρά κομμάτια
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι (προαιρετικά)

ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ



Ζεσταίνουμε το γάλα , το βούτυρο και την σοκολάτα κουβερτούρα , το μέλι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Σε ένα μπολ , ανακατεύουμε ,  αλεύρι , τη μαγιά , την κανέλα , ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα με το γάλα και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που να ξεκολλάει από τα χέρια μας.
Βάζουμε την ζύμη μας σε ένα μπολ , σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 30'-40'.
Έπειτα ζυμώνουμε για μερικά ακόμα λεπτά και χωρίζουμε την ζύμη μας σε μικρά και πλάθουμε σε μπάλες. Τοποθετούμε σε ταψί , στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ή αλευρωμένο. Αφήνουμε για ακόμα 30' μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 12' ,  μόλις τα βγάλουμε από  το φούρνο  , τα αλείφουμε με βούτυρο , πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη , μέλι , κανέλα , καρύδια ή γλάσο σοκολάτας!



Καλή απόλαυση!


















Μουστοκούλουρα με πετιμέζι!



Πέρασε αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που τα είπαμε! 

Η αλήθεια είναι πως ο προσωπικός μου χρόνος είναι πολύ 
περιορισμένος .... αλλά δεν παραπονιέμαι! 



Πάμε τώρα να φτιάξουμε και τα μουστοκούλουρα 





Υλικά

4-5 φλ αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
1 κοφτό κ.γ μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γ κανέλα 
1/2 κ.γ γαρίφαλο σε σκόνη 
1/2 κ.γ μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1/2 φλ ελαιόλαδο
2 κ.σ μαύρη ζάχαρη
3/4 φλ πετιμέζι
1/3 φλ φ.χ πορτοκάλι & το ξύσμα απο 1 πορτοκάλι




Ετοιμασία


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς κελσίου.

Σ'ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ 
και τα μπαχαρικά και το αφήνουμε στην άκρη.
Στην δυνατή ταχύτητα του μίξερ χτυπάμε το ελαιόλαδο με την 
ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού. 
Σταδιακά προσθέτουμε το πετιμέζι κ συνεχίζουμε να χτυπάμε 
το μείγμα μας για 6-8 ακόμα λεπτά.

Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε 
με το χέρι , ζυμώνουμε έως ότου γίνει μια εύπλαστη ζύμη , 
 που δεν κολλάει στα χέρια.

Παίρνουμε κάθε φορά ποσότητα ζύμης όση και το μέγεθος ενός καρυδιού , σχηματίζουμε κύκλο ή πλεξούδες. 
Τοποθετούμε σε ταψί λαδωμένο σε απόσταση 4εκ περίπου.

Ψήνουμε για 12-15 λεπτά. 
Αφήνουμε να κρυώσουν σε μία σχάρα και αποθηκεύουμε 
σε βάζα σε δροσερό μέρος!


Καλή απόλαυση!


Λικέρ Λεμονιού!



Υλικά

Φλούδες από 8 λεμόνια
1 λίτρο τσίπουρο
700 γρ ζάχαρη
1200 γρ νερό





Ετοιμασία


Αφαιρούμε τις φλούδες από τα λεμόνια και τις αφήνουμε για δύο εβδομάδες 
μέσα στο τσίπουρο σε ένα γυάλινο βάζο που κλείνει αεροστεγώς. 
Στα 1200γρ νερού, ρίχνουμε τη ζάχαρη και 
βράζουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει σιρόπι. 
Σουρώνουμε το τσίπουρο από τις 
λεμονόφλουδες  
και το ρίχνουμε σε ένα γυάλινο βάζο μαζί με το σιρόπι.




Αφήνουμε το μείγμα , ως έχει, για 2-3 μέρες 
και στη συνέχεια το αποθηκεύουμε στο ψυγείο. 







Καλή επιτυχία!

Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή


Υλικά


1/2 κιλό ζάχαρη
1/2 κιλό βούτυρο
5 αυγά
3 γιαούρτια πρόβεια
Μία βανίλια
Ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικινγκ πάουντερ
800 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
Αμύγδαλα φιλέ ή σαντιγί για το γαρνίρισμα


Για το σιρόπι:

1 κιλό ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
Μία βανίλια

Ετοιμασία για το σιρόπι:

Ετοιμάζουμε το σιρόπι αρκετά πιο νωρίς, ίσως και από την προηγούμενη μέρα, έτσι ώστε, όταν θα το χρειαστούμε, να είναι εντελώς κρύο. Δε χρειάζεται να το βράσουμε πολλή ώρα, μια βράση αρκεί, γιατί δε το θέλουμε να είναι πυκνό.
   
     Ετοιμασία για την γιαουρτόπιτα :


Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο (αν χρησιμοποιήσουμε γάλακτος γίνεται ακόμα ωραιότερη) μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και μετά λίγα-λίγα τα γιαουρτάκια με την πέτσα τους.
Συνεχίζουμε με τα μυρωδικά και τέλος, χαμηλώνοντας την ταχύτητα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι στο οποίο έχουμε ανακατέψει τη σόδα και το μπέκιν πάουντερ.
Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί Νο 40 και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 180°C, προθερμασμένο, για περίπου 45 λεπτά μέχρι μία ώρα, ανάλογα με το φούρνο μας.
Αμέσως μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, καυτή ακόμα, την περιχύνουμε με το σιρόπι, εντελώς κρύο, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με μπόλικα καβουρδισμένα αμυγδαλάκια φιλέ και την αφήνουμε να κρυώσει τελείως προτού την κόψουμε.






Λίγα μυστικά ακόμα:


Μπορούμε να τη συνοδεύσουμε με μία μπάλα παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.
Εναλλακτικά διακοσμούμε την επιφάνειά της με άγλυκη σαντιγί.

Καλή επιτυχία!